Hlavní obsah

Kanadský soud uznal zdvižený palec jako souhlas se smlouvou. Farmář musí zaplatit 1,3 milionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi draho vyšla neopatrnost kanadského farmáře, který při komunikaci s obchodním partnerem přes WhatsApp potvrdil obdržení návrhu smlouvy obrázkem zdviženého palce. Druhá strana to pochopila jako souhlas s dokumentem a soud jí dal za pravdu. Zemědělec teď musí za nedodržení smlouvy zaplatit 82 tisíc kanadských dolarů (více než 1,3 milionu Kč).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle kanadské televize CBS se farmář Chris Achter zavázal k dodávce lnu pro firmu South West Terminal, která sháněla celkem 86 tun této plodiny a oslovila několik producentů.

Zemědělec z města Swift Current v provincii Saskatchewan na poptávku zareagoval, načež obdržel návrh smlouvy a odvětil „palcem nahoru“ na znamení, že předloha v pořádku došla. Žádný dokument, ani fyzicky, ani digitálně, ale nepodepsal.

Dál se nedělo nic, ale za půl roku uplynul termín dodávky uvedený v dokumentu. Mezitím vzrostly ceny lnu a nakupující firma se cítila nesplněním dodávky poškozena.

„Odmítám, že by emodži palce nahoru bylo mým digitálním podpisem neúplné smlouvy. Neměl jsem ani čas si ji prostudovat, chtěl jsem jen naznačit, že jsem obdržel textovou zprávu,“ bránil se Achter.

Soudce ale nakonec rozhodl, že farmář musí zaplatit rozdíl mezi cenou lnu uvedenou v návrhu smlouvy a novou cenou. Soudce připustil, že „palec nahoru“ je sice neobvyklým vyjádřením podpisu, ale že v dnešní době jej lze považovat za formu souhlasu.

Používání smajlíků v pracovních e-mailech vzbuzuje nižší autoritu

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám