Hlavní obsah

Kanaďany zaměnili před 69 lety v porodnici. Jeden žil jako Indián, druhý jako Ukrajinec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční dárek v podobě jednoduché sady na domácí testování DNA převrátil dvěma Kanaďanům život naruby. Richard Beauvais z města Sechelt na západě země prožil celý život v domnění, že má indiánskou krev, Eddy Ambrose ze zhruba 2400 kilometrů vzdáleného Winnipegu žil téměř sedm desetiletí s tím, že pochází z ukrajinské rodiny. Po 69 letech se ale ukázalo, že je to přesně naopak. Oficiální omluvy úřadů se dočkali až tento čtvrtek.

Foto: Profimedia.cz

Richard Beauvais (vlevo) a Edward Ambrose během setkání v manitobském parlamentu

Článek

Beauvais a Ambrose se narodili v Arborgu, předměstí Winnipegu v provincii Manitoba, 28. června 1955, krátce poté je personál porodnice zaměnil a omylem předal nesprávným biologickým rodinám.

Pravdu zjistil Beauvais teprve nedávno poté, co domácí test místo očekávaných indiánských předků ukázal ukrajinsko-polské židovské kořeny.

Zhruba ve stejnou dobu podstoupila obdobný test Ambroseova sestra a ke svému údivu zjistila, že bratr není jejím biologickým sourozencem.

U porodu je prohodili. Se svými biologickými rodiči se shledali po 28 letech

Koktejl

Za trauma způsobené záměnou se oběma mužům, kteří podle svých slov šok stále těžko vstřebávají, ve čtvrtek oficiálně omluvil premiér kanadské provincie Wab Kinew.

Přestože se na omyl přišlo už loni, Beauvais a Ambrose se poprvé setkali tváří až tento týden, podotkla kanadská stanice CBC.

„Je to emotivní… potkat někoho, kdo je já – ale já jsem on,“ řekl Ambrose s tím, že pro něj byla čest setkat se s rodinou, které je součástí.

Foto: Profimedia.cz

Manitobský premiér Wab Kinew (vlevo) vítá ve své kanceláři Richarda Beauvaise a Edwarda Ambrose

Beauvais zase žertoval, že Ambrose bude zřejmě starší, protože už plešatí. „Já bych zase mohl říct jiné věci,“ opáčil mu za smíchu přítomných Ambrose.

Oba muži vedli zcela odlišné životy, popsal britské stanici BBC jejich právník Bill Gange. Beauvais byl vychován jako Métis, jak se označují míšenci prvních příchozích Evropanů a domorodých obyvatel.

Jeho otec zemřel, když mu byly tři roky, matka se musela starat ještě o jeho mladší sourozence.

Navštěvoval školu pro domorodé děti a později byl násilně odebrán své rodině v rámci tehdejší asimilační politiky, kdy byly domorodé děti umísťovány do pěstounské či adoptivní péče mimo své komunity.

Foto: Profimedia.cz

Edward Ambrose drží fotografie rodičů, kteří jej vychovávali (vpravo) a svých biologických rodičů

Ambrose mezitím vyrůstal na farmě obklopen „milující rodinou s ukrajinskými kořeny“ a jako malý usínal za zvuku ukrajinských lidových písní. I on byl později adoptován, když ve 12 letech osiřel.

Beauvais byl na své indiánské kořeny hrdý a dlouhé roky se pyšnil tím, že provozuje jedinou rybářskou loď s čistě domorodou posádkou u pobřeží Britské Kolumbie. „Teď zjistil, že byl jediným členem posádky, který nebyl domorodého původu,“ popsal Gange.

Nevědomá letmá setkání

Životy obou rodin se přitom několikrát letmo protnuly, aniž by o své spřízněnosti měly tušení. Ambrose jako malý například přemlouval svou biologickou sestru, která žila jen několik bloků nedaleko, aby s jeho partou o prázdninách hrála baseball.

Beauvais zase jednou rybařil vedle své vlastní biologické sestry na mořském pobřeží na západě Kanady a jindy se zase zastavil na drink v baru, kde pracovala, řekl Kinew během čtvrtečního setkání v manitobském parlamentu.

Unesli jej hned po narození, po 42 letech se v USA poprvé setkal s matkou

Amerika

Ambrose se už spojil se svými biologickými příbuznými, stal se členem manitobského sdružení Métisů, učí se vyrábět tradiční korálkové náhrdelníky a začal na setkání domorodých obyvatel jezdit i se svým vnukem.

Na čtvrteční akci už také přišel s tradičními domorodými ozdobami.

Setkání se svou biologickou rodinou plánuje i Beauvais, jeho dvě dospělé dcery už si nechaly na paže vytetovat příjmení „Ambrose“, které by jejich otec nosil, kdyby kdysi v porodnici nedošlo k záměně.

Manitobská samospráva původně s omluvou otálela s tím, že za omyl není zodpovědná, nový premiér provincie ale zaujal jiný postoj.

„Dnes povstávám, abych přednesl omluvu, která měla zaznít dávno. Za činy, které poškodily dvě děti, dvě rodičovské dvojice a dvě rodiny napříč generacemi,“ řekl manitobský premiér Kinew.

„Někdy se říká, že bychom se měli zkusit vcítit do kůže někoho druhého, když jsme nabádáni k empatii a soucitu. V takovém případě naši vzácní hosté pravděpodobně rozumí empatii a soucitu jako málokdo z nás,“ dodal.

Španělská rodina po letech odhalila záměnu novorozenců. Dívka chce 76 milionů

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám