Hlavní obsah

John Cusack obhajuje film o Hitlerovi, v němž hraje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Hollywoodský herec John Cusack obhajuje kontroverzní film s názvem Max. Jde o snímek o životě Adolfa Hitlera jako mladíka, kterého učí malovat židovský obchodník s uměním, jehož ztvárnil právě Cusack. Kvůli této filmové fikci se 36letý herec setkal s nepříznivou reakcí a mnohé nátlakové skupiny se dožadují zákazu jejího promítání, aniž by snímek viděly.

Foto: Ondřej Pěnička

Tým projektu Be creative, be you!

Článek

Cusack ale namítá: "Pravda, je to film, který působí rozruch. Paradoxem je, že vidíme Hitlera jako lidskou bytost s jistými tužbami a spatříme-li ho v tomhle světle, vyvádí nás to z míry. I mě to rozrušuje. Ale právě tohle zneklidnění a rozpaky jsou poselstvím toho filmu. Není prospěšné nazírat na zlo jen z jednoho hlediska. Činíme-li opak, neznamená to, že omlouváme zlo nebo s ním sympatizujeme. Liga na obranu Židů se ozvala: 'My ten film zarazíme, je to zvěrstvo', a neviděli z něj ani kousek. Vypovídá to mnohé o stavu jejich mysli."

Zahořklého a chudého studenta umění Hitlera, který se stále více potácí mezi uměleckými ambicemi a politikou, si zahrál Noah Taylor. Čeští diváci ho znají například z filmu Vanilkové nebe nebo z filmové verze počítačové hry o neohrožené archeoložce Laře Croft.

Reklama

Výběr článků

Načítám