Hlavní obsah

Jednovaječné sestry porodily v rozmezí pěti hodin. Obě mají chlapečky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Melbourne

Jednovaječná dvojčata Gillianne Gogasová a Nicole Patrikakosová z Melbourne dělaly celý život spoustu věcí společně. Ale porody jen krátce po sobě posouvají spojení jejich životů na ještě mnohem vyšší úroveň.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Gillianne Gogasové a její jednovaječné sestře Nicole Patrikakosové je šestatřicet let a značnou část této doby strávily společně. „Když jsme vyrůstaly, byly jsme si velmi blízké. Vždycky jsme dělaly všechno společně a tak nějak synchronizovaně,“ popsala Nicole svůj vztah se sestrou.

A daleko k sobě nemají ani v dospělosti, a to nejen obrazně, protože dnes bydlí jen pár ulic od sebe. Ale navzdory tomu, že jim lékaři stanovili stejný předběžný termín porodu, ani ony nečekaly, že se v porodnici sejdou ve stejný den a své syny přivedou na svět jen pár hodin po sobě.

„Takové načasování se prostě nedá naplánovat, takže to vyvolalo spoustu různých pocitů. Nemohly jsme tomu uvěřit, byl to šok, ale také radost, zkrátka všechno,“ popsala Gillianne serveru 9News nejen své vlastní emoce.

Jako první porodila syna Alexandera právě Gillianne, a sice 22. srpna ve 13:20. O pouhých pět hodin později si pak Nicole mohla poprvé pochovat malého Williama. Oba chlapci navíc měli shodnou porodní hmotnost 3,5 kilogramu a oběma pomohl na svět stejný lékař, doktor Joseph Sgroi. Jediný větší rozdíl mezi sestrami tak spočívá ve skutečnosti, že zatímco Gillianne rodila již potřetí, pro Nicole to byla premiéra.

Bratranci, nebo bratři?

Celý tým z porodnice Epworth Freemasons zažil podobný případ poprvé. „Není běžné, aby sestry rodily ve stejný den, nebo dokonce ve stejnou dobu,“ řekl doktor Sgroi. A zároveň vyslovil hypotézu, že malí bratranci jsou biologicky vlastně spíše bratři.

„Máme zde jednovaječná dvojčata, která porodila ve stejnou dobu. Obě ženy sdílejí sto procent své DNA, takže jejich synové, ačkoliv jsou to bratranci, se z hlediska genofondu blíží spíše bratrům.

Pro všechny členy širší rodiny má však „synchronizovaný“ porod navíc jednu úsměvnou výhodu: stačí jim pamatovat si jen jedno datum narozenin. A to zcela jistě nikdy nezapomenou, protože obě sestry slibují, že to každý rok bude opravdu pořádná oslava.

Synové dvou amerických párů jsou dle DNA bratranci i bratři zároveň

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám