Hlavní obsah

Je mu 92 let. Přesto za volantem předvedl brilantní kaskadérský kousek

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulou sobotu zažili návštěvníci na závodišti v Bradfordu v americkém státě Vermont výjimečný zážitek. V pauze mezi závody se na trati objevil závodník, který se s autem rozjel na rampu, ukázkově vůz přetočil. Samotný kousek by normálně nikoho ze sedaček nezvedl, to by ale nesměl sedět za volantem muž, který nedávno oslavil 92 let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve dvaadevadesáti letech předvedl kaskadérský kousekVideo: AP

 
Článek

Pete Racine se na okruhu Bear Ridge Speedway rozjel na rampu v upraveném subaru rychlostí kolem šedesáti kilometrů v hodině za mohutného povzbuzování tribun. Na svůj kousek se chystal více než rok. Nyní vitální stařík čeká, zda bude zapsán do Guinnessovy knihy rekordů coby nejstarší kaskadér.

Před šestnácti měsíci mu zemřela žena Priscilla, se kterou byl ženatý přes sedmdesát let. „Hledal něco, co by jeho ducha udrželo při životě,“ sdělil pro Caledonian Record jeho dlouholetý přítel a kaskadér Alfred Sleep.

Sám Racine profesionální kaskadér nikdy nebyl. Veterán, který sloužil za druhé světové války v Pacifiku u námořní pěchoty, se ale od konce čtyřicátých let věnoval závodění. Brzy však musel závodnickou přilbu odložit. „Jakmile se začalo závodit na asfaltu, neustálé opotřebovávání pneumatik pro mě bylo finančně neúnosné. Rodina byla přednější,“ zavzpomínal Racine.

Další trik prý provede příští rok

Čekání mezi jednotlivými závody si Racine rád krátil právě různými kaskadérskými kousky. Miloval jásot zaplněných tribun. „Chybělo mi to pětapadesát let,“ řekl po svém výkonu. Tehdy to prý ale bylo lehčí. „Hlavně jsem něco viděl,“ smál se Racine.

Na jedno oko je totiž slepý a na druhé vidí velice špatně. Organizátoři proto natřeli vršek rampy červenou barvou. Racine se k ní rozjížděl natřikrát. Poprvé proto, aby se s ní seznámil. Podruhé zapomněl zatočit volantem. Napotřetí se konečně vše povedlo podle jeho představ.

Mezi gratulanty nechyběla ani Racinova početná rodina včetně pravnoučat. Podporovala ho celou dobu. Na rozdíl od jeho lékaře, který se mu snažil nebezpečný kousek rozmluvit. „Nezajímá mě, co říká. Navíc co můžete v tomhle věku ztratit?“ řekl Pete Racine s tím, že další kaskadérský kousek má nachystaný na příští rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám