Hlavní obsah

Japonský profesor vytvořil televizní obrazovku, ze které se dá slíznout chuť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejspíš každému divákovi se už někdy před televizní obrazovkou sbíhaly sliny, když právě profesionální kuchař obrátil na grilu plátek masa, podlil červeným vínem dusící se hovězí v troubě, anebo vytáhl plech čerstvě napečeného cukroví. Kdo by v takovou chvíli nezatoužil ochutnat?

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Japonský profesor vyvinul obrazovku, která má chuťVideo: Reuters

 
Článek

Naději, že něco takového by v budoucnosti nemuselo být nemožné, posílil japonský profesor, který sestrojil televizní obrazovku, ze které se dá slíznout chuť, napsal list The Guardian.

Zařízení nazvané „Ochutnej TV” (Taste the TV — TTTV) používá otočný pás s deseti chuťovými zásobníky, které nastříkají kombinaci vytvářející chuť konkrétního jídla. Tento chuťový vzorek pak vyjede na hygienické fólii na plochou televizní obrazovku, kde ho divák může ochutnat.

V době pandemie covidu-19 může tato technologie obohatit způsob, jakým jsou lidé ve spojení s okolním světem, řekl její tvůrce, profesor Homei Mijašita z Univerzity Meiji v Tokiu. „Cílem je, aby mohli mít pocit, jako by jedli v restauraci na opačné straně světa, i když zůstanou doma,” dodal.

Využití v kvízech

Mijašita spolupracuje s týmem čítajícím tři desítky studentů; společně se zaměřují na vývoj různých zařízení spojených s jídlem. Mezi jejich vynálezy patří například vidlička, díky níž má jídlo údajně bohatší chuť.

Potenciální využití svého prototypu TTTV vidí Mijašita mimo jiné i v různých ochutnávacích hrách a kvízech. Jedná také s firmami, které by jeho technologii mohly využívat například k nastříkání chuti pizzy nebo čokolády na plátek opečeného toastu.

Japonský strojvůdce žaluje zaměstnavatele. Nevyplatil mu osm korun za zpoždění

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám