Hlavní obsah

Japonsko přepočítalo své ostrovy. Teď jich má více než dvojnásobek

Geografové z Japonska po více než třiceti letech znovu zmapovali menší ostrovy a ostrůvky ve vodách kolem tohoto ostrovního státu. Za použití moderních technologií tak zjistili, že jich je zhruba dvojnásobně oproti dosud udávanému počtu.

Foto: Profimedia.cz

Ostrůvky v prefektuře Nagasaki

Článek

Poslední sčítání ostrovů proběhlo v Japonsku již v roce 1987, a tak bylo načase spočítat je znovu. Japonsko totiž leží v seizmicky i vulkanicky aktivní oblasti, kde není nic neobvyklého, když nějaký menší ostrůvek vznikne, nebo naopak přestane existovat.

Na ploše přes 370 tisíc kilometrů čtverečních navíc není snadné tyto změny průběžně sledovat.

Dosud se oficiálně udávalo, že se Japonsko rozkládá na necelých sedmi tisících ostrovů, ale při novém mapování jich geografové napočítali 14 125. Toto číslo zatím není oficiální, ale podle agentury Kjódó jej Japonský úřad pro geografické informace zveřejní během nejbližších dnů či týdnů.

K současnému sčítání vědci využili digitalizované mapy a porovnávali je s leteckými snímky a dalšími zdroji, čímž se sčítání nejen zpřesnilo, ale zároveň to pomohlo vyloučit uměle vytvořené objekty.

Rus uplaval z Kuril na ostrov Hokkaidó

Svět

Těch by totiž mohlo být až překvapivě hodně, protože Japonci za ostrov počítají každý kus masy hornin, jehož obvod je větší než sto metrů.

Tomu tedy odpovídají například i relativně malé objekty, které mají při kruhovém půdorysu průměr jen něco přes třicet metrů. I proto se má obecně za to, že rozloha Japonska se v oficiálních údajích na základě vyššího počtu ostrůvků nezmění.

Menší kusy pevniny nejsou kolem čtyř hlavních japonských ostrovů rozmístěny rovnoměrně. Podle agentury Kjódó téměř tři tisíce z nich patří pouze do dvou prefektur. Nejsevernější Hokkaidó jich má 1473, zatímco v prefektuře Nagasaki na jihozápadě země jich napočítali dokonce 1479.

Zatím však není jasné, zda výsledky nového sčítání zahrnují například i Kurily nebo další menší ostrovy, o nichž Japonsko vede spory s okolními zeměmi. To potvrdí až zveřejnění oficiálních materiálů.

Rusko dalo části Kuril nově jména po generálech. Japonsko protestuje

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám