Hlavní obsah

Japonec pořádně zapařil. A přišel o flešku s citlivými daty obyvatel celého města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Agamasaki

Jména, data narození, adresy ale i daňové údaje nebo čísla bankovních účtů měl u sebe na flešce zaměstnanec společnosti, která poskytuje výhody domácnostem osvobozeným od daní. USB disk si po skončení pracovní doby v kanceláři dal do batohu a vydal se do restaurace, kde se výrazně posilnil alkoholem. Když se pak ráno vzbudil na ulici, zjistil, že batoh se všemi věcmi je pryč.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Incident se stal podle CNN v úterý v japonském městě Amagasaki nedaleko Osaky. Zaměstnanec se po prohýřené noci probudil na ulici a zjistil, že byl okraden. Dvojnásob nepříjemné to bylo proto, že na flešce v batohu měl citlivé údaje celkem 465 177 lidí – tedy téměř celé populace města.

Tato citlivá data zaměstnanec získal v informačním centru městského úřadu. K údajům měl sice přístup povolen, neměl však povoleno je kopírovat a přenášet na druhé elektronické zařízení.

V momentě, kdy muž zjistil, že přišel o své věci, podal na policii oznámení o ztrátě majetku. Později ten den o tom firma informovala město.

Japonec omylem získal miliony, obratem je prohrál

Koktejl

Data obsahovala jména, data narození či adresy, ale byly tam také daňové údaje, čísla a názvy bankovních účtů či informace o těch domácnostech, které čerpají státní příspěvky.

USB disk byl naštěstí zašifrovaný, zatím žádná data neunikla na veřejnost.

V oficiálním prohlášení úřady zaměstnance zkritizovaly za to, že údaje nesmazal ihned poté, co s nimi pracoval a že je vynesl mimo svou kancelář. Na tiskové konferenci se starosta města omluvil obyvatelům, které ujistil, že budou informováni o jakýchkoliv nových informacích.

Na základě incidentu město uvedlo, že všichni státní zaměstnanci byli důrazně upozorněni, že k vynášení jakýchkoliv dat podobného charakteru na externím zařízení mimo kancelář bude třeba získat zvláštní povolení.

Reklama

Výběr článků

Načítám