Hlavní obsah

Japonci chystají mistrovství světa ve sbírání odpadků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonci jsou svým přístupem k pořádku a čistotě pověstní a ze sbírání odpadků udělali dokonce sportovní disciplínu. A na konci letošního roku se v Tokiu bude konat i první mistrovství světa.

Foto: Profimedia.cz

Japonci soutěží ve sbírání odpadků

Článek

Soutěžní sběr odpadků se označuje jako SpoGomi. Je to spojení slov sport a gomi, což v japonštině znamená právě odpadky. Jeho historie se píše od roku 2008 a soutěží v něm tříčlenné až pětičlenné týmy. Účelem je ve stanoveném čase nasbírat a roztřídit co nejvíce odpadků co nejvyšší kvality.

SpoGomi má pevně stanovená pravidla. Z bezpečnostních důvodů se tak například nesmí sbírat v blízkosti silnic nebo železnic, ale pamatuje se také na ducha fair play a respektování ostatních týmů. Soutěžící jsou vybaveni gumovými rukavicemi a používají také dlouhé kleště, aby se nemuseli ohýbat. Na začátku klání všichni vykřiknou „Sbírání odpadků je sport!“ a rozeběhnou se do přidělených oblastí.

Reportáž z loňské soutěže SpoGomi

Po konci vyhrazeného času se nasbíraný odpad zváží a zkontroluje se, zda je správně roztříděný podle druhu (plasty, plechovky atd.) do příslušných pytlů. Na základě těchto kritérií pak týmy získají bodové ohodnocení. Při rovnosti bodů rozhoduje kvalita odpadu, respektive množství příslušných druhů, přičemž nejvíce jsou hodnoceny cigaretové nedopalky.

Balkánská řeka se proměnila v plovoucí skládku

Koktejl

V současnosti se po celém Japonsku ročně pořádají stovky soutěží ve SpoGomi a dosavadním vrcholem bude listopadové mistrovství světa v Tokiu, kterého se zúčastní týmy z celého světa.

Typicky japonské

Vítězné týmy získávají většinou pouze diplomy či podobné memorabilie. Ale čas od času dostanou i drobné ceny od sponzorů, protože úklidová klání začínají podporovat i velké firmy, jako je třeba japonský oděvní gigant Uniqlo.

A ačkoliv se SpoGomi může jevit značně bizarně, není náhoda, že vzniklo zrovna v Japonsku. Spojuje v sobě totiž několik hlavních rysů japonské společnosti: vedle čistotnosti a pořádkumilovnosti je to soutěživost, ale také kolektivní smýšlení.

Takayasu Udagawa, jeden z organizátorů nadcházejícího mistrovství světa, navíc přidává i primární, tedy enviromentální aspekt: „Je důležité sbírat odpadky ve městech, protože množství odpadu v oceánech prudce vzrostlo. Je tedy nejlepší, když tyto odpadky sesbíráme dříve, než se dostanou do oceánu, protože tam se sbírají mnohem hůře.“

Uganda bude pokutovat řidiče, kteří nemají v autě koš na odpadky

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám