Hlavní obsah

Jako Vetřelec. Z těla volavky se za letu prořezal spolknutý hadař

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

O tom, jak může být příroda někdy krutá i velmi fascinujícím způsobem, se v uplynulých dnech přesvědčil americký fotograf Sam Davies v marylandské přírodní rezervaci ve Spojených státech. Zaujala ho raněná volavka, ke které se stahovali dravci. Když si ji později prohlédl blíže, zjistil, že jí z krku visí hadař, kterého předtím spolkla. Ryba podobná úhořovi se stihla prořezat z těla volavky ven.

Foto: Profimedia.cz

Hadaři jsou pro volavky vítanou pochoutkou. Skrývají však netušené nebezepčí (ilustrační foto).

Článek

Fotografie letící volavky, ze které bezvládně visí hadařovo tělo, obletěla v posledních hodinách svět. Výjev připomíná scénu z hororové série o vetřelcích, jejichž mláďata vylézají na svět z těl nebohých hostitelů.

Autor snímku, osmapadesátiletý fotograf Davies byl v marylandské divočině fotografovat orly a lišky. Narazil na dravce, které přilákala volavka v nesnázích.

Teprve když si Davies později prohlížel fotografie, s úžasem zjistil, že příčinou byl hadař, kterého volavka našla na mořském dně. Jenže hadaři jsou obtížná kořist. Pokud mají štěstí, dokážou se ještě ocasem prořezat z vnitřností živočichů, kteří je spolknuli.

A to se právě stalo nešťastné volavce, které se tato ryba podobná úhoři zvládla prořezat krkem. „Viděl jsem na fotkách, jak se dostal ven, podle očí byl ještě naživu,“ uvedl Davies na svém Instagramu, kde fotku sdílel.

Celý příběh nejspíše dopadl pro oba protagonisty tragicky. Raněnou volavku nespustili dravci po celou dobu z očí a je pravděpodobné, že se i ona stala kořistí. Není jasné, zda se hadařovi podařilo z volavky dostat. Není to příliš pravděpodobné, a tak se nejspíš i on stal kořistí lišky či orlů nebo pošel daleko od svého přirozeného prostředí.

Hurikán vyvrhl z moře záhadné stvoření, biologové se na určení druhu shodli

Koktejl

Právě letos vědci publikovali studii, která dokazuje extrémní schopnost hadařů přežít i po pozření jiným živočichem. Vděčí za to mimořádně tvrdé a ostré špičce ocasu, kterou používají k zavrtávání se do písku na mělčinách, kde žijí. Přesto jejich pokusy o útěk končí často smrtí. Ve snaze dostat se z živočicha pryč se často zaseknou a ven se nedostanou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám