Hlavní obsah

Jako Aztékové. V mexickém Senátu podřízli slepici a prosili boha o déšť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bouřlivé reakce vyvolala v Mexiku scéna, která se odehrála v areálu Senátu v hlavním městě Mexico City. Skupina lidí za podpory jednoho zákonodárce tady za bílého dne rituálně podřízla slepici jako oběť aztéckému bohu deště Tlálokovi, aby seslal vláhu zemi, kterou už několik měsíců sužují vedra.

Foto: Profimedia.cz

Proti rituálu protestovaly organizace na ochranu zvířat

Článek

Kontroverzní ceremonie, kterou lidé sledovali prostřednictvím sociálních sítí, se odehrávala za zvuku bubnů, spalování vonných substancí a přítomnosti senátora Adolfa Gómeze z vládní strany Morena, informoval server NTN24.

Vedení parlamentní komory se ale od rituálu důrazně distancovalo. „Akce se odehrála na základě osobní iniciativy senátora Gómeze, který ji odůvodnil potřebou chránit zvyklosti a tradice domorodé komunity,“ uvedlo předsednictví Senátu.

V prohlášení připomnělo, že už dříve v souladu s platným protokolem odmítlo politikovi povolit přinášet do objektu jakákoli zvířata. „V žádném případě podobné události nepodporujeme a proti senátorovi přijmeme disciplinární opatření,“ dodalo vedení parlamentní komory s tím, že se zasazuje o práva a ochranu zvířat.

Kritikou nešetřil ani antropolog Marco Matías Alonso. „Vytrhli to z kontextu, vypadalo to absurdně, nesouvisle a směšně. Senát je prostorem pro tvorbu zákonů a debatu o problémech národa, a ne pro obětování zvířat. Roztrhali kus naší kultury,“ zdůraznil podle listu El Universal.

Ostře reagovaly i organizace na ochranu zvířat, které požadovaly Gómezovo odstoupení a uspořádaly demonstrace.

Zemětřesení zachytili už Aztékové – sledovali je kvůli konci „slunce“

Věda a školy

Reklama

Související témata:
Aztékové

Výběr článků

Načítám