Hlavní obsah

Internet bude zdarma pro všechny, říkají indičtí politici

Novinky, dov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř 35 miliónům obyvatel chce indický stát Kérala zřídit volně dostupný internet. Ministr financí Thomas Issac prohlásil, že připojení k internetu je základním právem každého člověka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V roce 2000 to bylo Estonsko, které jako první na světě prohlásilo přístup k internetu za základní lidské právo. Letos v březnu něco podobného prohlásili vládní činitelé indického státu Kérala. Dostupnost internetu je podle nich stejně důležitá jako právo na čistou pitnou vodu, jídlo a základní vzdělání. Chce tedy, aby obyvatelé měli připojení k internetu zdarma.

„Internet se odteď stane právem každého člověka,“ oznámil ministr financí Kéraly Thomas Issac, který je členem Komunistické stany Indie. Na projekt nazvaný K-FON (Kerala Fibre Optic Network) chce uvolnit přes jednu miliardu rupií (což je v přepočtu 389 milionů korun) a dokončen by měl být do 18 měsíců.

Vláda v Kérale chce připojení zavést do všech domů a zařídit také Wi-Fi hotspoty na veřejných prostranstvích. Připojení bude zavedeno prostřednictvím optických kabelů, které přidají k distribuční soustavě elektrické energie.

Místní IT komunita rozhodnutí vlády přijala s nadšením. „I tak by se ale vláda měla ujistit, že ti nejchudší obyvatelé budou mít na dosah zařízení k připojení,“ řekl redaktorům webu Times Of India jeden z místních podnikatelů. Kérala má téměř 35 miliónů obyvatel a z celé Indie má nejvyšší úroveň gramotnosti.

Bez připojení k internetu je v současnosti přes 50 % světové populace. Problémem přitom často není pokrytí, ale cena. V rozvojových státech je internet pro ty nejchudší obyvatele stále příliš drahý. Definice Mezinárodní telekomunikační unie tvrdí, že pokud cena připojení přesahuje pět procent průměrného měsíčního platu obyvatel, tak se jedná o příliš drahé připojení.

Reklama

Výběr článků

Načítám