Hlavní obsah

Interaktivní výstava Boženy Němcové v pražské Kotvě láká děti i dospělé

Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová, az
Praha

Díky rozvolnění může obchodní dům Kotva v Praze konečně otevřít nachystanou interaktivní expozici Svět pohádek Boženy Němcové. Ta dětem i dospělým přiblíží život spisovatelky a její díla v literární, audio i filmové formě. Návštěvníky čeká mimo jiné interaktivní pokojíček zábavy. Podívejte se na video.

Pohrát si v nebi nebo pekle můžete v pražské Kotvě. Otevírá se interaktivní výstava Svět pohádek Boženy NěmcovéVideo: Novinky

 
Článek

Svět pohádek Boženy Němcové se rozkládá na ploše větší než 1000 metrů čtverečních. Návštěvníci na ní uvidí například Babičku v jejím prvním sešitovém vydání nebo repliku stolu, u kterého autorka psala.

„Dětem se to strašně líbí, jsou nadšené. Je to přesně tak, jak jsem si představovala: Odnesou si silný zážitek a zároveň se dozvědí o jedné z největších osobností českého národa. A musím říct, že i dospělí si tu docela zařádili,“ chválí si výstavu kurátorka Zuzana Tóthová.

Na Barrandově pracuje přes půl století, jeho rekvizity se objevily v kultovních filmech

Muži

„Moc nás to tu baví. Nejvíc asi nebíčko,” řekly Novinkám pětileté Mája s Lindou.

„Na začátku se lidi seznámí se životem Boženy Němcové jako takovým a mohou vidět kostýmy z minisérie Božena,“ popisuje výstavu Tóthová. „Dále se dostávají do ,pohádkové říše‘, kde je osm interaktivních pokojíčků, které představují různá pohádková prostředí. Tam vidí kostýmy ze známých pohádek. Také tady je malá Barunka, která provádí edukativní částí výstavy.“

Foto: Novinky

Kromě hraní se děti i něco nového naučí.

Celá expozice je interaktivní a dává dětem možnost se aktivně zapojit. V každém z pohádkových pokojíčků je prostor na hraní. Výstava zahrnuje také obrazovky, na kterých si návštěvníci mohou pouštět části pohádek. „Někde dostávají například i úkoly, třeba roztřídit fazole od popela, jako tomu bylo v pohádce Tři oříšky pro Popelku,“ popisuje kurátorka.

Kostýmů ze zfilmovaných děl Boženy Němcové návštěvníci uvidí téměř padesát. Patří mezi ně kostýmy z Pyšné princezny nebo červánkové šaty, které při natáčení Třech oříšků pro Popelku na ples oblékla Libuše Šafránková.

V kůži Pana Tau nebo Marie Antoinetty. Barrandovské ateliéry ukrývají filmové skvosty

Koktejl

Nechybí ani kostýmy z pohádky Byl jednou jeden král. „Některé typy kostýmů z Byl jednou jeden král si zahrály i v pohádce Císařův pekař - Pekařův císař. Jsou vyrobeny z českého krojového brokátu a jsou nejstarší, pochází z roku 1952,“ říká Věra Krátká, která se podílela na technické realizaci výstavy.

Foto: Novinky

Výstava obsahuje necelou padesátku filmových kostýmů.

Výstava měla otevřít už minulý rok, kdy se slavilo 200 let od narození Boženy Němcové. Kvůli pandemii se ale její zpřístupnění pozdrželo.

Otevřeno bude od 10. května až do konce letošního roku. Za dodržování opatření proti šíření koronaviru mohou návštěvníci expozici zhlédnout každý den od 9 do 21 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám