Hlavní obsah

Indický gang vyzrával na bankomaty tím nejprimitivnějším možným způsobem

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Indičtí podvodníci si přišli na pořádné peníze, když se jim dařilo šálit bankomaty tím nejjednodušším způsobem, který snad člověka může napadnout. Bankomat požádali o velké množství peněz a vzali si všechny bankovky až na jednu. Když se bankovka vrátila do bankomatu, tak si vzali potvrzení o vadné transakci a celou sumu nechali následně vrátit pracovníky banky na svůj účet.

Foto: Profimedia.cz

Primitivní podvod procházel indickému gangu překvapivě dlouho. Ilustrační foto

Článek

Je to trik, který by už nikde v Evropě dlouhá léta nevycházel. Nicméně v rozvojové Indii je stále mnoho bankomatů, které ještě nejsou vybaveny kamerami a pokročilými technologiemi proti podvodům. Právě toho zneužíval gang podvodníků, který si svým nekalým jednáním přilepšil o necelých 13 miliónů rupií, tedy asi o pět miliónu korun. Informovala o tom BBC.

Gang pěti podvodníků byl po krátkém vyšetřování celého podvodu zatčen indickou policií. Podle informací mužů zákona je však zatčený gang zřejmě jen jedním z několika, který primitivní podvod používá.

Obdobný podvod by byl podle několika zástupců evropských bank za určitých okolností teoreticky možný i v Evropě, avšak vzhledem k pokročilým bezpečnostním opatřením by byl okamžitě odhalen.

Značné ztráty bank

Indický gang zpravidla vybíral 10 000 rupií (asi 3700 korun), ale z bankomatu si jeho čen odebral vždy jen 9900 rupií. Jednu stovkovou bankovku nechával zajet zpět do bankomatu. S potvrzením o vadné transakci si pak podvodníci nechávali vracet celých 10 000 rupií na účet.

Banky v jihozápadním indickém státě Kerala přišly tímto způsobem v přepočtu prý celkem o 4,8 miliónu korun. Gangu se dařilo ujít pozornosti tím, že objížděl velké množství měst, aby zůstal neodhalen. Indická federální banka však nakonec zjistila, že dochází k významným ztrátám v souvislosti s výběry v bankomatech a požádala policii o spolupráci. Výsledkem bylo pět zatčených. Nejméně dva další gangy však prý v oblasti stále operují.

Reklama

Výběr článků

Načítám