Hlavní obsah

I zubaři chybují. Studie odhalila počet omylů, jaké nikdo nechce zažít

Novinky, nčs

Návštěva zubaře je pro mnoho lidí velmi traumatizujícím zážitkem. Při sezení v zubařském křesle může dojít také k omylu zubaře a z úst je odstraněn zcela zdravý zub. Britská studie nyní přišla s informací, že takových případů bylo jen Ve Velké Británii během let 2015 až 2019 celkem 150.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výzkum, jenž proběhl na univerzitě v anglickém Manchesteru, odhalil fakt, že během pěti let se zubaři dopustili přibližně 150 omylů a pacientům vytrhli špatný zub. Většina takových případů se odehrála v nemocnicích, kde extrakce probíhala v celkové narkóze.

Z průzkumu vyplývá, že pouze 17 případů se odehrálo v zubařských ordinacích. Vedoucí výzkumu doktor Mike Pemberton připouští, že skutečný počet takových případů může být ještě mnohem vyšší. Celkově zubaři ve Velké Británii uskuteční zhruba 45 tisíc extrakcí zubů ročně.

Pacient, kterému se nepříjemný zážitek přihodí, má nárok na tučné odškodné, které se v Británii pohybuje ve výši od jednoho do čtyřiceti tisíc liber (30 tisíc až 1,2 milionu korun) v závislosti na rozsahu omylu.

Mladému muži vytrhli rekordně dlouhý zub

Koktejl

K většině případů dojde podle výzkumu vlivem špatné komunikace mezi zubaři, případně nedůkladného prozkoumání rentgenového snímku.

Většinou se zubař neplete

Konkrétní případ se odehrál v roce 2019 v Liverpoolu. Zubař s třicetiletou praxí Michael Patrick Winston vytrhl pacientovi nesprávný zub, navíc svoji chybu nejdříve nepřiznal a zatajil, k čemuž naváděl i zdravotní sestru. Po odhalení byl na osm měsíců suspendován.

„Přestože je na rentgenu dobře vidět poškozený zub, může být pro zubaře velmi složité určit, ze kterého zubu pochází bolest. V naprosté většině se naštěstí zubaři nemýlí,” uvedl Eddie Crouch z Britské dentální společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám