Hlavní obsah

I když Brazilci vyhrají fotbalový šampionát pošesté, v této rodině spočítají tituly na prstech jedné ruky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

Brazilci jsou vášnivými fotbalovými fanoušky, ale rodina da Silvových má k pořádnému fandění ještě jeden důvod navíc. Její členové totiž mají na rukou šest prstů, takže pokud jejich národní tým získá další světový titul, budou moci stále ukazovat jejich počet na jedné ruce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vzácná genetická vada zvaná polydaktylie se v rodině da Silvových z hlavního města Brasília vyskytuje již čtvrtou generaci. Patnáct členů rodiny tak má na každé ruce šest prstů a u některých se tento jev vyskytuje i na nohou.

Stejně jako všichni Brazilci jsou i da Silvovi velkými fotbalovými fanoušky a v současnosti, kdy se hraje světový šampionát, si nepřejí nic jiného, než aby na počet brazilských titulů konečně mohli použít všechny prsty na jedné ruce.

Poprvé bylo o da Silvových slyšet už během fotbalového mistrovství světa v roce 2014, který se konal v Brazílii. Dva členové rodiny pak o rok později odcestovali do Německa, kde se účastnili vědeckého výzkumu. Pozorování šestiprstých dlaní mělo odborníkům umožnit vývoj náhradních protéz.

Život se šesti prsty asi není úplně standardní, ale da Silvovi si nestěžují. „Lidé se na to moc neptají, protože si myslí, že se za to stydíme. Ale když nás poznají blíže, tak zjistí, že je to pro nás naprosto přirozená věc,“ vysvětlila studentka Silvia da Silvová.

Da Silvovi nejsou se šesti prsty v Brazílii jediní. V médiích se objevil i další šestiprstý fotbalový fanoušek. Josevaldo de Almeida Thome si však podle všeho fotbalový svátek zase až tak neužívá: „Vždycky, když je šampionát, jsem strašně nervózní. Už se nemůžu dočkat, až budu moci na ruce ukázat vítěznou šestku,“ popisuje své rozpoložení.

Mimochodem, Silva je v portugalsky mluvících končinách velmi běžné příjmení. A zároveň je to důvod, proč celá rodina vkládá velké naděje právě do letošního šampionátu, kde brazilský nároďák vede kapitán Thiago Silva. Příbuzenský vztah však mezi nimi není.

Ind hrdě ukazuje svých 12 prstů na rukou a 14 prstů na nohou

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám