Hlavní obsah

Hotelový miliardář křísí Kabaret

Novinky, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Německý miliardář, vlastník věrně rekonstruovaného proslulého berlínského hotelu Adlon, věří, že se mu podaří navrátit legendární muzikál Kabaret tam, kde se zrodil - do německé metropole.

Foto: CŘ Brno
Článek

Anno Jagdfeld se zasazuje o znovuotevření divadla Metropol jako trvalé scény pro show, jež se hrála už za Výmarské republiky, kdy si nacisté teprve začali dláždit svou cestu k moci. "Kabaret je ideální představení pro toto město," říká Jagdfeld. "Pokud věci půjdou tak, jak by měly jít, počítám s premiérou na příští listopad."

Kabaret je o Berlínu

Muzikál vychází z knihy Na shledanou, Berlíne od Christophera Isherwooda a vypráví o životě a láskách Sally Bowlesové a lidí z klubu Kit kat, kde zpívá. Příběh se stal základem úspěšného hollywoodského filmu z roku 1972 s Lizou Minelliovou a Michaelem Yorkem. Minelliová s buřinkou a v černých punčochách v roli Sally v něm předvedla životní výkon. "Film jsem viděl nejméně desetkrát," svěřuje se Jagdfeld.

Za symbolické jedno euro chce Jagdfeld získat od města budovu Metropole postavenou v roce 1910 jako původně zimní halu pro bruslaře a už pět let uzavřenou. Komplex na ulici Friedrichstrasse v srdci Berlína byl už jednou prodán za jednu marku. Muzikálová agentura Stage-Holding se domu pak s díky vzdala a vrátila ho radnici, když jí došlo, kolik peněz by musela investovat. Také Jagdfeld to ví: přinejmenším 40 miliónů eur (asi 1,2 mld korun) plus nový muzikálový soubor s muzikálovými hvězdami.

Berlín musí vsadit na turisty

"Když dcera rodičů na malém městě odmaturuje, jede spolu s nimi do New Yorku, zajdou si na muzikál, koncert a do divadla. Také Berlín už delší dobu nevystačí jen s domácím publikem. Potřebuje příliv diváků zvenčí. Toho dosáhneme jedině tak, že zpestříme nabídku lákadel v hlavním městě."

Kabaret - žánr, který se zrodil v roce 1981 v Paříží v Le Chat Noir, zdomácněl v Berlíně ve dvacátých letech a jako satirická forma zábavy prožíval vrchol počátkem třicátých let, avšak kvůli narážkám na nacisty čekal většinu klubů zákaz. Když se nacisté v roce 1933 uchopili moci, byl kabaret mezi prvními oběťmi jejich "nového řádu". Někteří spisovatelé a herci skončili v koncentračních táborech a ve věznicích, jiní se přizpůsobili a další emigrovali, většinou do USA.

Atmosféra zakouřeného klubu, s polonahými ženami a zpěvačkou u mikrofonu jako femme fatale se možná už příští rok vrátí na prestižní adresu do Berlína, kde dosud přežívá jen v několika malých, spíš okrajových scénách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám