Hlavní obsah

Hledání hranice

Novinky, Rudolf Novák, NASA News

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NASA schválila v rámci programu Explorer další zajímavou misi. Satelit IBEX bude studovat, kde leží hranice Sluneční soustavy a mezihvězdného prostoru.

Foto: Jan Kaše

Na náměstí Republiky v Plzni začala dvoudenní "ledová" akce

Článek

Slunce do prostoru vysílá kromě záření také elektricky nabité částice, tzv. sluneční vítr. Do určité vzdálenosti od naší mateřské hvězdy je vliv na okolí dominantní. V ohromných vzdálenostech od Slunce, daleko za drahou Pluta však leží hranice, kde se účinky Sluneční aktivity vyrovnávají s účinky mezihvězdného prostoru. Právě toto místo bude zkoumat satelit IBEX.

V současné době se astronomové domnívají, že do této oblasti už dolétla také sonda Voyager 1. Bohužel však její měření nejsou nijak zvlášť průkazná. IBEX nebude zkoumat heliopauzu (označení místa, kde se vlivy vyrovnávají) letem k ní, ale z protáhlé oběžné dráhy Země. Právě elipsa s velkou výstředností byla zvolena proto, že citlivá měření nesmí ovlivnit Zemská magnetosféra, ve které jsou elektricky nabité částice lapeny a směřovány podél siločar magnetického pole.

Mise IBEX vyjde asi na 134 milionů dolarů a je další družicí z programu rychle, levně a efektivně, který se NASA snaží zdokonalovat po sérii obřích observatoří jako je HST, Cassini nebo byl Galileo zkoumající Jupiter. IBEX se vstříc hvězdné pouti vydá někdy v roce 2008.

Reklama

Výběr článků

Načítám