Hlavní obsah

Hledá se nejvyšší muž ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PELHŘIMOV/OLOMOUC

Česká databanka rekordů pelhřimovského Muzea kuriozit eviduje i kapitolu s názvem LIDSKÁ NEJ ... A právě ta by mohla v nejbližší době doznat změny, neboť agentura "Dobrý den" společně s olomouckým Tourist-centrem pořádá jako každoročně soutěž o nejvyššího "habána" v České republice.

Foto: foto: Archiv Chrámu chmele a piva, autor Tregl

Noční pohled na Chmelařské muzeum v Žatci s Chmelovým majákem.

Článek

Soutěžní klání proběhne tuto sobotu, tj. 20. září, po poledni na výstavišti Flóra v Olomouci v rámci Autosalónu a vítěz předchozích ročníků - Petr Huss - bude mít možná konkurenta. Pelhřimovští totiž kontaktovali muže měřícího údajně přes 220 cm! Zda se však obr skutečně k oficiálnímu přeměření dostaví, zatím není jisté.

Problémy s oděvem i obutím

"Zveme všechny pány měřící nad 205 cm a také dámy nad 190 cm. Pro první tři velikány jsou přichystány pěkné ceny - ušití exkluzivního obleku na míru," uvedl za "Dobrý den" Miroslav Marek.

Komisař delegovaný pelhřimovskou agenturou přiveze s sebou navíc do Olomouce také ukázku jednoho z exponátů Muzea rekordů a kuriozit - největší botu, jakou kdy kdo u nás nosil.

V 50. letech patřila panu Musilovi z Brna, který býval v té době nejvyšším mužem v Československu. Měřil 218 cm a boty, v nichž by mohl chodit, nemohl nikde sehnat. Vždy jednou za rok se proto nad ním ustrnuli v tehdejším Gottwaldově a boty mu zhotovili. Pro tyto účely museli sehnat speciální, velikostí vyhovující kopyto.

Symbolickým patronem olomoucké soutěže je tradičně hanácký obr Drásal. Muž, který v 19.století skutečně žil a měřil neskutečných 242 cm. Jeho figurína v životní velikosti bude vévodit soutěžnímu pódiu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám