Hlavní obsah

Herec Jeremy Renner po těžkém úrazu chodí v antigravitačním boxu

Americký herec Jeremy Renner zveřejnil video, na němž chodí po pásu uvnitř takzvaného antigravitačního boxu. Díky tomuto zařízení může na nohou nést pouze část své hmotnosti.

Foto: Instagram/Jeremy Renner

Jeremy Renner strávil po těžkém úrazu dva týdny v nemocnici

Článek

Dvaapadesátiletý herec Jeremy Renner utrpěl na začátku roku vážná zranění, když jej přejela jeho vlastní 6,5tunová sněžná rolba. S její pomocí tehdy ze sněhu vytahoval auto svého příbuzného, a když pak vystoupil, aby si promluvili, rolba se rozjela. Podle serveru Independent měl zlomených více než třicet kostí.

Renner strávil dva týdny v nemocnici a krátce poté začal cvičit a rehabilitovat. V neděli pak se svými fanoušky sdílel další pokrok, když zveřejnil video, na němž chodí na pásu uvnitř takzvaného antigravitačního boxu.

„To je skvělé, prostě chodíš,“ říká na záběrech Jeremymu starší muž. Herec známý například z filmové série Avengers pak odpovídá, že jeho nohy nesou pouze čtyřicet procent hmotnosti.

Zařízení označované jako antigravitační box vyvinul na začátku devadesátých let biomechanik Robert Whalen pro NASA a jeho původním záměrem měla být simulace pohybu v odlišné gravitaci.

Technologie pro vesmír

Nyní se používá také při rehabilitacích, kdy například pacienti po vážných úrazech mohou provádět pohyby typické pro chůzi, aniž by jejich kosti a svaly musely pracovat s celou hmotností. Toho se dosahuje nejen kombinací různých senzorů a mechanických částí, ale také tlakem uvnitř hermeticky uzavřené „bubliny“, do níž se vstupuje ve speciálních kalhotách.

Oproti jiným pomůckám, jako je například chodítko, má antigravitační box zásadní výhodu v tom, že v něm lze chodit v přirozené poloze. Průhledy ve stěnách navíc výzkumníkům nebo terapeutům umožňují sledovat mechaniku chůze.

Herce Rennera, kterého přimáčkl jeho sněžný pluh, pustili z nemocnice

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám