Hlavní obsah

Hasiči loni evakuovali i hračky a čelili výměškům mývala

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen u závažných a dramatických událostí museli čeští hasiči loni zasahovat. Občas si „užili“ i úsměvných momentů či překvapivých akcí.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Například v lednu v Uherském Hradišti evakuovali z jednoho hypermarketu plyšáky z hořícího automatu.

„Silně zakouřený automat včetně uložených plyšových hraček vynesli ven, kde ho uhasili. Kromě ohrožení plyšáků žádné nebezpečí rozšíření plamenů do okolí naštěstí nehrozilo,“ uvedl Jaroslav Vykoukal z Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

Neobvyklý a pocitově určitě i nepříjemný zážitek měl začátkem loňského roku jeden z velitelů karlovarských hasičů, který se podílel na odchytu uprchlého medvěda mývala.

Velitel neuhnul ani pohledem. Schytal tak celou dávku, a jakmile bylo zvíře v bezpečí, běžel se umýt
Jaroslav Vykoukal, Generálního ředitelství HZS ČR

V okamžiku, kdy bylo zvíře na stromě a hasiči se jej snažili dostat dolů, vyděšený mýval pod sebou stojícího velitele držícího síť prostě jednoduše osprchoval svými výměšky, a to přímo do obličeje.

„(Velitel) neuhnul ani pohledem, aby zachraňované zvíře nespustil z očí. Schytal tak celou dávku, a jakmile bylo zvíře v bezpečí, s hrozným křikem běžel k cisterně se umýt,“ přiblížil Vykoukal.

Na pavouky s plácačkou

Zvíře hrálo hlavní roli i v dalším nečekaném zásahu hasičů, tentokrát v dubnu v lázních v Jeseníku. V tamním bazénu totiž plavalo „rychle a zběsile“ divoké prase, které odmítalo se záchranáři spolupracovat, než mu nakonec došly síly a hasiči ho přece jen dostali ven.

Za to se veliteli zásahu odvděčilo několika oděrkami a modřinami, aby následně uteklo do lesa.

Dosti hororovou událost, ale naštěstí s dobrým koncem, řešili koncem dubna hasiči v Ostravě. V šestém patře jednoho domu seděla v otevřeném okně teprve osmiletá dívka. Hasiči ji včas dostali z nebezpečného místa pryč a poté se nestačili divit vysvětlení holčičky, proč tak riskovala.

„Školačka měla velký strach z pavouků. Jednoho zahlédla a naději viděla v otevřeném okně, kde začala srdceryvně volat o pomoc,“ přiblížil Vykoukal. Následná rada hasičů podle něj byla jednoduchá: „Příště si vezmi plácačku a pavouka zabij.“

Včely na motorce

O nevyzpytatelnosti včelího roje už se v minulosti přesvědčila trpce řada lidí, ale že si velký houf včel vybere za místo svého přechodného bydliště motocykl zaparkovaný před radnicí v Kroměříži, to se snad ještě nestalo.

Roj se usadil přímo na přední části lesklé chromované motorky a nechtělo se mu pryč. Na řadu tak přišel speciální vysavač hasičů na likvidaci rojů.

Některé nápady dětí jsou občas těžko pochopitelné a jejich následky pak musejí vyřešit opět hasiči.

Tak tomu bylo i loni v červenci v jednom tanvaldském supermarketu, kde si čtyřletá holčička nasadila přes hlavu dětské záchodové prkénko. To pak samozřejmě nešlo sundat, než ho přivolaní hasiči pákovými nůžkami odstřihli.

Prstýnek na penisu

Před policií už spousta podezřelých utíkala mnoha způsoby, ale ten, který v červenci zvolil jeden muž v obci Zátoň na Českokrumlovsku, se jen tak nevidí.

Mužům zákona se totiž snažil uprchnout po řece Vltavě ve vodáckém barelu. Jenže hasiči na něj vytáhli svůj člun a barel s jeho posádkou odchytili, naložili a dovezli na břeh k čekajícím policistům.

A na závěr jedna perlička, která by měla odradit muže od různých pokusů s jejich citlivými místy. Hasiče totiž jednoho říjnového dne přivolali lékaři do ambulance v Děčíně, kde na ně čekal muž, jenž si nasadil na penis prstýnek.

Pohlavní orgán mu pak ale otekl a šperk nešel sundat. A tak přišla na řadu malá rozbrušovací pila, jejíž obětí se naštěstí nakonec stal jen prstýnek, muž a jeho penis vyvázli bez zranění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám