Hlavní obsah

Had vyřadil z provozu rozvodnu. Bez elektřiny zůstalo 16 tisíc odběratelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý týden postihl zhruba šestnáct tisíc odběratelů na východě texaského města Houston zhruba hodinový výpadek dodávek elektřiny. Nezpůsobila jej však žádná technická závada ani přírodní pohroma, ale obyčejný had.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vedení texaské energetické společnosti Austin Energy oznámilo, že zhruba šestnáct tisíc jejích zákazníků v Austinu zůstalo bez proudu proto, že se do jedné z rozvoden vplížil had a dostal se do kontaktu s elektrickým zařízením.

Podle mluvčího Matta Mitchella došlo k výpadku zhruba hodinu po poledni, dodávky elektřiny byly obnoveny zhruba za hodinu. „Nešlo o samotnou síť ani infrastrukturu, ale jen o zvíře, které se ve špatný čas ocitlo na špatném místě a způsobilo spoustě lidí problémy,“ upřesnil příčinu výpadku.

Zároveň uvedl, že firma krátce po incidentu začala kolem areálu rozvodny instalovat přízemní ohradníky s nízkým napětím, aby předešla dalším průnikům plazů na pozemek. A dodal, že divoká zvířata mohou čas od času v energetických provozech způsobit potíže, ale že o hady jde jen zřídkakdy a většinou jsou „pachateli“ například veverky či jiní hlodavci.

Jeho slova však narážejí na příslovečnou výjimku z pravidla, protože podobná situace podle serveru UPI nastala tento měsíc také ve státě Virginie, kde had způsobil výpadek dopravní signalizace. Jako doupě si totiž vybral elektrickou skříň, kde se mu podařilo vypnout jistič.

Had odmítal opustit auto. Museli kvůli němu vymontovat sedadlo

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám