Hlavní obsah

Gorilí mládě v pražské zoo už zná své jméno, odkazuje na dědictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malá gorila nížinná v pražské zoo dostala jméno Mobi. Podle ředitele zahrady Miroslava Bobka o tom rozhodli lidé v anketě. Slavnostní ceremoniál sledovaly v pražské zoo davy lidí. Jméno bylo do poslední chvíle utajeno.

Foto: Zoo Praha, Miroslav Bobek

Mládě samice Duni je samička. Jméno může veřejnost vybírat od 19. ledna

Článek

Kamerunský význam slova Mobi je dědička. O návrhy jmen zahrada požádala kamerunské děti, které se účastní projektu Toulavý autobus v rezervaci Dja na východě africké země.

Z kamerunských 67 návrhů vybrala zoo deset nejlepších, libozvučných a významově zajímavých. Finální výběr provedli lidé v anketě.

Mládě gorily nížinné se narodilo 2. ledna. Matkou je desetiletá samice Duni. Ta je dcerou slavné Moji, první gorily narozené v Česku, která byla v roce 2011 převezena do Španělska. Otcem je šestadvacetiletý samec Kisumu.

„Porod proběhl spontánně, a to je vrcholné porodnictví,“ řekl v sobotu primátor Bohuslav Svoboda (ODS), původně porodník. Primáti se přitom za primátorem krmili laskominami.

„Gorilí slečně bych přál, aby byla doopravdy tou dědičkou,“ řekl youtuber Karel Kovy Kovář a zmínil i gorilu Moju, která se stala babičkou.

„Shodli jsme se, že jméno by mělo upozornit na spojení goril v zoo s ochranou africké přírody,“ uvedl šéf zahrady Miroslav Bobek. „Naše gorily jsou vlastně velvyslanci goril afrických,“ dodal.

Pražský gorilí přírůstek je samička. Jméno vyberou lidé z deseti návrhů

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám