Hlavní obsah

Francouzští nudisté chodí do bazénů, kin i muzeí

Doba koronovirová přeje nudismu. Alespoň tedy ve Francii, jak tvrdí Julien Claudé-Pénégry – předseda Pařížské naturistické organizace. Během přísných covidových opatření se k nudismu upnula řada mladých, kterým nestačí jen posedávat na plážích, ale rádi navštěvují restaurace, muzea či galerie, které pořádají pro příznivce přirozené nahoty speciální akce.

Foto: Profimedia.cz

Tokijský palác v roce 2018 otevřel své brány i pro nudisty. Mezi mladými zájem o podobné akce narůstá.

Článek

Podle Claudé-Pénégryho je ve Francii kolem dvou milionů lidí, kteří holdují nudismu, z toho zhruba 30 procent je mladší třiceti let. A právě tito mladí touží dle jeho slov po jiných zážitcích než hrát na pláži pétanque, tak jak je pánbůh stvořil.

„Naturismus byl vždy pro lidi jakéhokoliv věku. Koneckonců je to rodinná záležitost. V poslední době ale vidíme explozi lidí zejména od 18 do 25 let,“ uvedl předseda Pařížské naturistické organizace v rozhovoru pro Le Parisien.

Dodal, že koronavirová pandemie a opatření s ní související probudila v mladých lidech zájem přiblížit se přírodě. Přijmout své nahé tělo, je pak pro ně jedním z důležitých kroků. A právě tito mladí teď v hojném využívají nejen pláže, ale i restaurace, bary či muzea, které jsou nudistům otevřené nebo pro ně alespoň pořádají jednorázové akce.

Nudismus a naturismus
Oba tyto pojmy znamenají přibližně totéž. V USA splývají naprosto, v Evropě se však naturisté čím dál tím více začínají proti pojmu nudismus (z latinského nudus – nahý) vymezovat. Zatímco nudismus chápou naturisté jako propagovaní nahoty jako takové, naturismus (od slova natura, tedy příroda) se dle nich zaměřuje na návrat člověka k přírodě a nahota k tomu slouží jen jako prostředek. Ani naturismus, ani nudismus pak nahotu nevnímá v sexuálním kontextu. Právě naopak, naturisté se sexuální podtóny hnutí vytěsnit a chovají se naprosto přirozeně stejně jako lidé oblečení. První nudistický spolek, Klub Freikörperkultur, vznikl v roce 1898 v německém Essenu.

Paříž je nudistům zaslíbená, od roku 2019 město zřídilo speciální nudistickou oblast ve Vincenneském lesíku, pravidelné akce pro nudisty pořádá Tokijský palác, kde jsou sbírky moderního umění.

Nazí, ale s rouškou. Největší nudistický resort světa přehodnocuje odhalené tělo

Cestování

Sdružení Mladí francouzští naturisté, které se zaměřuje na nudisty od 18 do 35 let, uvedlo, že mladí už nechtějí utíkat do nudistických kolonií, které ve Francii hojně vznikaly v 80. letech zejména na jihu Francie.

Podle sdružení chtějí mladí zkoušet nové zážitky bez šatů, chtějí chodit do restaurací, navštěvovat divadelní představení či muzea. „Nejsme již motivováni zdravím či sportem, nýbrž ekologií a touhou žít jinak a zničit tlaky společnosti,“ uvedlo sdružení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám