Hlavní obsah

Francouzský patriot škádlí české chuťové pohárky

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Až do neděle 25. 11. vaří v restauraci Essensia v pražském Mandarin Oriental hotelu známý francouzský kuchař Franck Ferigutti z restaurace Neptune Mandarin Oriental v Ženevě. Od úterý do neděle připravuje každý večer pro hosty restaurace speciální pětichodové degustační menu. Jeho umění je vyhlášené, ne nadarmo má jeho restaurace hvězdičku Michelin.

Článek

Speciální pětichodové degustační menu je opravdovým kulinářským zážitkem. Sám Franck Ferigutti je známý francouzský patriot, a tak je jeho neochota překládat francouzské názvy pokrmů do jiných jazyků poměrně logická. Žádný jiný jazyk prý nevyjádří přesně podstatu pokrmů, které připravuje.

Ženevská restaurace Neptune Mandarin Oriental, kterou vede, je jednou z těch, která získala od uznávaného průvodce restauracemi a hotely Michelin jednu hvězdičku. "Víte, je velmi velmi těžké hvězdičku Michelin získat. A je ještě daleko daleko těžší si ji udržet," řekl Novinkám s úsměvem Ferigutti.

Čtyřicetiletý Francouz je vskutku vášnivým kuchařem. Doma má profesionální kuchyň, která má 30 metrů čtverečních. Potřebuje prý mít po ruce prostor, kde může ihned vyzkoušet nápady, které se mu v hlavě zrodí. Například jeden z pěti chodů, které v Praze prezentuje vznikl náhodou. Připravoval langustu v pistáciové krustě, když okolo něj prošla manželka s čajem Earl Grey. V moment, kdy zacítil tuto kombinaci, si uvědomil, že je to to pravé a od té doby ji tak připravuje.

Chystá se snoubení světové gastronomie s českým pivem

Ferigutti není první zahraniční kuchař, který letos do pražského Mandarin Oriental hotelu zavítal. Uzavírá trojici tří kuchařů z restaurací sesterských hotelů, přičemž všechny tři jsou ohodnoceny jednou hvězdou Michelin. Jako první byl v Praze počátkem října Chris Staines z londýnské restaurace Foliage a koncem října pak německý kuchař Mario Corti z podniku Restaurant Mark´s.

I v budoucnu plánuje pražský hotel Mandarin Oriental připravovat mnoho kulinářských specialit. Přibližně v polovině prosince čeká restauraci Essensia změna na výjimečné zimní menu a ke konci ledna se pak mohou hosté restaurantu těšit na snoubení gastronomie s kvalitním českým pivem.

Srnčí s japonskou dýní, hruškou a klobáskou je bez nadsázky gurmánskou lahůdkou. Foto: NOVINKY/Jakub Kynčl

Zajímá vás co si pražští zájemci v neděli naposledy přečtou v jídelním lístku francouzského kuchařského esa? Některé pokrmy jsou vskutku překladatelskými oříšky, ale snad vás naladí alespoň přiložené fotografie. Vězte, že langusta v čajovo-pistáciové krustě, srnčí s japonskou dýní, hruškou a hříbky či speciální ananasové ravioli s maracujovou zmrzlinou a omáčkou z piňa colady jsou něčím výjimečným a vyznačují se až překvapivě přímou a čistou chutí.

Feriguttiho degustační pětichodové menu

pro naladění chuťových buněk - Amuse Bouche

  • En damier pour le thon et les anchois, un tartare de courgette
  • Langoustine panée en crote de thé et pistache, un mesclun Provençal, une vinaigrette de tomates confites
  • Blanc de turbot aux écorces d'oranges confites et baies de genivre, un risotto de pomme de terre la pancetta séchée
  • Le chevreuil, la poire et le potimarron
  • L'ananas et le fruit de la passion en raviolis aux épices douces, un sorbet au fruit de la passion, une émulsion la noix de coco

Reklama

Výběr článků

Načítám