Hlavní obsah

Francouzský ministr musel vysvětlovat, proč vězni jezdili na motokárách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhá největší francouzská věznice Fresnes uspořádala pro vězně hry ve stylu francouzské reality show. Veřejnost však pobouřilo video, na kterém se vězni prohání na motokárách. Francouzský ministr spravedlnosti Éric Dupond-Moretti pak musel věc vysvětlovat. Ačkoliv jeho úřad povolil sportovní událost, o projížďce v autíčkách neměl ani tušení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Během srpna proběhla ve věznici Fresnes soutěž Kholantess založená na francouzské reality show Les Aventuries de Koh-Lanta (soutěže založené na americké show Survivor). Účelem bylo vězňům zpestřit pobyt za mřížemi a přimět je ke sportu.

Jak poznamenává britský deník Guardian, součástí byl i závod na motokárách, což veřejnost pobouřilo.

„Dokážete si představit oběti a rodiny obětí, jak sledují pachatele, jak se projíždí v autíčkách?“ ptal se například politik Damien Rieu.

Když vyšlo najevo, že soutěž byla schválena na ministerstvu spravedlnosti, a to v jeho nejvyšších patrech, dostal se pod palbu kritiky přímo ministr Éric Dupond-Moretti. Ten se dušoval, že řeč byla vždy o sportovním klání a nikdo nemluvil o motokárách.

„Boj proti recidivě zahrnuje reintegraci, ale zcela jistě nezahrnuje motokáry,“ napsal ministr na svůj twitterový účet.

Deník Le Figaro pak uvedl, že vysoce postavení úředníci uvedli, že při prezentaci programu o motokárách opravdu nikdo nehovořil.

Švýcarská věznice hledá dobrovolníky pro víkendový pobyt za mřížemi

Koktejl

Na ministra logicky zaútočila i opozice, která ho nazvala pokrytcem. Měl by prý jasně říct, co vlastně jeho ministerstvo schválilo. „Naše věznice nejsou prázdninové tábory, kde si dozorci a vězni vytváří mezi sebou pouto,“ uvedl Éric Ciotti z opoziční středopravé strany Les Républicains.

Celá událost byla organizována mužem jménem Djibril Dramé, který podobné události pro věznici Fresnes organizuje už několik let. Rovněž pořádá sportovní akce mezi policisty a mládeží, aby zlepšil její vztahy s policií.

Reklama

Související témata:
Fresnes
Éric Dupond-Moretti

Výběr článků

Načítám