Hlavní obsah

Francouzka už tři roky přesvědčuje úřady, že ještě nezemřela

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmapadesátiletá Francouzka Jeanne Pouchainová je už tři roky po smrti. Respektive v očích tamních úřadů, které se žena snaží usilovně přesvědčit o opaku – tedy že je živá a zdravá. To jí potvrdil i lékař. Přesto oficiálně zůstává i nadále po smrti.

Foto: Profimedia.cz

Jeanne Pouchainová na snímku z ledna 2021

Článek

Ženu prohlásil za mrtvou před třemi lety soud v rámci dlouho trvajícího sporu, jenž mezi Pouchainovou a někdejší zaměstnankyní její úklidové firmy probíhal. Francouzka se od té doby snaží rozhodnutí úřadů zvrátit, to se jí však dosud nepovedlo. „Byla jsem za právníkem, který mi řekl, že půjde o formalitu, protože mám od lékaře potvrzené, že jsem úplně naživu. Kvůli soudním sporům to ovšem nestačilo,“ cituje ženu britský server Guardian.

Právník Pouchainové Sylvain Cormier uvedl, že sám nemůže uvěřit tomu, jak je ženin příběh šílený. „Nikdy bych si nepomyslel, že soudce prohlásí někoho za mrtvého, aniž by si to ověřil. Žalobkyně ale tvrdila, že je paní Pouchainová mrtvá, aniž by poskytla důkaz, a všichni jí věřili,“ řekl Cormier agentuře AFP.

Případ se vleče přes 15 let

Vše začalo v roce 2004. Tehdy soud Pouchainové nařídil, aby své někdejší pracovnici zaplatila částku ve výši 14 tisíc eur (366 tisíc korun) za škodu, která jí měla vzniknout za údajný vyhazov. Žaloba ovšem směřovala proti společnosti, kterou Pouchainová vedla, nikoli proti ní samotné. Rozhodnutí soudu proto nebylo nikdy vynuceno. V roce 2009 se žalobkyně na soud obrátila znovu, tentokrát byl ale případ okamžitě smeten ze stolu.

V dalších letech se situace stále více komplikovala. Roku 2016 uložil odvolací soud manželovi a synovi Pouchainové povinnost finanční náhradu vyplatit, protože měl za to, že žena už nežije. O tom jej totiž informovala právě žalobkyně s tím, že své zaměstnavatelce napsala několik dopisů, které zůstaly nezodpovězeny. A důvod? Prý zemřela.

Nemohu dokázat, že jsem naživu. Jsem nikdo.
Jeanne Pouchainová

Pouchainová byla vyškrtnuta z oficiálních záznamů a její občanský i řidičský průkaz, účet v bance, zdravotní pojištění a další dokumenty přestaly platit. Žena tak v podstatě nemůže dokázat, že je stále živá.

Právník se tento týden snažil rozhodnutí soudu opět zvrátit. Pouchainová svou bývalou zaměstnankyni navíc obvinila z toho, že se ji snažila prohlásit za mrtvou, aby se domohla vyplacení finanční náhrady.

„Nemám žádné osobní dokumenty ani zdravotní pojištění. Nemohu dokázat bankám, že jsem naživu. Jsem nikdo,“ řekla žena. „Babičce mého manžela je 102 let, prožila mnoho věcí, včetně války, ale prý nikdy neutrpěla tak moc jako já,“ uzavřela Pouchainová.

Skončil neprávem za mřížemi, teď už nebude muset nikdy pracovat

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám