Hlavní obsah

Francouzi se na demonstracích mohou nechat za pár stovek zastoupit

Francouzi žijící mimo metropoli si od nynějška mohou zaplatit náhradníka, který bude místo nich demonstrovat v Paříži. Službu nabízí přes internet jeden Francouz ze středozápadu země, napsala agentura AFP.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Demonstrace v Paříži. Ilustrační foto

Článek

„Když žijete daleko od Paříže, je složité dostat se na manifestace do hlavního města. A doprava je drahá. Jenže když chcete, aby nějaká demonstrace měla smysl, musíte tam být,” uvedl autor webu Grégoire Laugier.

Tento třicátník proto minulý měsíc vytvořil server Wistand, který zprostředkovává „posly” pro lidi, kteří se různých protestních akcí v Paříži nemohou zúčastnit. „Je to něco jako volby v zastoupení, jenže se to týká demonstrací,” vysvětlil Laugier, vzděláním biolog.

Web jako seznamka

Uživatelé internetu si mohou zvolit konkrétní iniciativu, jako například pochod za oceány, a za 15 eur (385 Kč) na hodinu si najmout svého zástupce. Objednavatel může náhradníka lokalizovat za pomoci mobilního telefonu a uložit mu, aby posílal například fotky nebo videa.

Laugier za zprostředkování služby inkasuje 20 procent z každé transakce. Svůj web přirovnává k počátkům internetových seznamek. „Nejprve to šokovalo, a dneska jsou tam všichni,” dodal.

Wistand je podle něj reakcí na „opravdovou potřebu” ventilovat postoje nikoli do prázdna na sociálních sítích, nýbrž v reálném světě. „A právě to nabízíme.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám