Hlavní obsah

Francii postihla epidemie lenosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než třetině Francouzů se po koronavirové pandemii nechce tolik pracovat. Chuť se vytratila i co se socializování týče. Ukázal to nejnovější průzkum Francouzského institutu pro veřejné mínění (IFOP).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Z průzkumu vyšlo, že 37 procent lidí má menší motivaci k práci než před pandemií. Někteří lidé v průzkumu uvedli, že se „jim fakt nechce“ tvrdě pracovat ani chodit do společnosti.

Dvě třetiny Francouzů dokonce vypověděly, že jsou ochotny pracovat méně hodin, i kdyby to mělo znamenat menší výdělek.

Přibližně 41 procent lidí považuje volný čas za velmi důležitý, zatímco 24 procent považuje práci za nejvyšší prioritu.

Přes 70 britských firem testuje čtyřdenní pracovní týden

Ekonomika

Jen pro porovnání: v roce 1990 bylo 31 procent pro volný čas, respektive 60 procent pro práci jako prioritu.

To, že jde o následky koronavirové pandemie, respektive opatření, ve kterých musela společnost přerušovaně dva roky žít, je nabíledni. Průzkum ukázal, že práce z domova vyústila v „epidemii únavy a lenosti“ s tím, že „část francouzské společnosti by nejradši trochu zpomalila“.

Přestávky jsou levicové

Odpovědi lze poměrně jasně rozdělit podle příslušnosti na politické ose. Příznivci levicového vůdce Jeana-Luca Mélenchona uváděli, že ztratili chuť do práce dvakrát častěji než stoupenci prezidenta Emmanuela Macrona.

Francie potřebuje pracovní síly. Schválí pobyt nelegálům

Evropa

Britské rádio LBC poznamenává, že průzkum přichází měsíc poté, co poslankyně za Zelené Sandrine Rousseauová prohlásila, že tvrdá práce je „v podstatě pravicová hodnota“, zatímco přestávky a nižší produktivita jsou spojovány spíše s levicí.

„Máme právo na zahálku,“ řekla. „Máme právo na změnu profese, máme také právo na to dát si v životě přestávku, a především si potřebujeme oddychnout, nalézt opět smysl pro sdílení a (zavést) čtyřdenní pracovní týden,“ zamyslela se.

Anketa

Pociťujete na sobě, že se vám po koronavirové pandemii chce méně pracovat?
Určitě
56,9 %
Občas ano
9,5 %
Vůbec ne
22,4 %
Nepociťuji už nic
11,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14278 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám