Hlavní obsah

Floriďany budou před aligátory chránit magnety

TAMPA

Klima a příroda na Floridě patří k těm pro život nejlákavějším. Jenže vedle věčného sluníčka a tepla ideál tropického ráje trochu cuchají všudypřítomní aligátoři. Ti občas zabloudí až k příbytkům lidí a ohrožují je na životech. Mexičtí biologové ale vymysleli technologii, která má zubaté plazy držet daleko od lidí. Stačí jim prý na hlavu připojit silný magnet.

Foto: Archiv, Novinky

Lidé přišli na to, jak pomocí magnetů krokodýly zmást.

Článek

S nápadem přišli v mexickém Chiapasu a s úspěchem aplikovali zoologové a ochranáři na Floridě. Teď se budou snažit lovit poblíž lidských příbytků aligátory a připojovat jim na hlavu magnety. Potvrdil Lindsey Hord, koordinátor Úřadu pro rybářství a ochranu přírody na Floridě.

Mexičané potvrdili, že se jim touto technologií od roku 2004 podařilo trvale přemístit z lidmi obývaných oblastí už dvacet obávaných plazů. Aligátoři jsou přísně teritoriálními živočichy. Jak se někde usídlí, zůstanou tam po většinu života.

Když si ale aligátoři vyberou lidmi obývané prostředí, může to být vážný problém. A prosté stěhování těchto plazů nepomáhá, do původního teritoria se dokážou většinou vrátit i z velké dálky právě schopnosti přesně poznat magnetismus Země.

"Dáme jim magnety na hlavu jen ve chvíli, když je chytíme, tím je zmateme, nedokážou se orientovat a jsou ztracení. A doufáme, že tedy zůstanou potom tam, kam je odvezeme,“ vysvětluje Hord s tím, že se rozhodně nejedná o týrání těchto zvířat a že jim magnety nezůstávají trvale.

Reklama

Výběr článků

Načítám