Hlavní obsah

Flašinetář z Rostocku dostal pokutu 85 eur. Vyhrával o pět minut déle, než povoluje městská vyhláška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokutu 85 eur (2094 Kč) vyměřily úřady v severoněmeckém Rostocku flašinetáři za to, že o pět minut překročil povolený časový limit své produkce. Pouliční hudebníci smějí hrát jen 30 minut denně, některý ze snaživých úředníků mu ale napočítal 35 minut.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Zacházejí se mnou jako s těžkým zločincem. Nenechám si to líbit. Už dvakrát jsem se proti pokutě odvolal,“ postěžoval si 69letý Zoltan Schwarz deníku Bild. „Jako by neměli nic jiného na práci,“ řekl.

Vyhláška radnice hanzovního města stanovuje, že umělci mohou na některých místech, například na přímořské promenádě, vyvíjet aktivity jen půl hodiny za den a pak musí jinam. Bez jakékoli výjimky.

Radši do vězení

Pan Zoltan se zmíněného deliktu dopustil letos v červnu a od té doby se s radnicí přetahuje kvůli zaplacení pokuty. Výměr mu přišel poštou domů.

„Stojí v něm, že jsem hrál o pět minut déle. Když ale muzicíruji, nedívám se každou chvíli na hodinky, jestli jsem nepřetáhl limit,“ vysvětlil. Cítí se navíc diskriminovaný, protože u jiných pouličních umělců prý úředníci přivírají oko.

To ale mluvčí radnice Ulrich Kunze odmítl. „U nás platí zásada stejného zacházení,“ zdůraznil s tím, že výše pokuty závisí i na tom, jak často provinilec přestupek spáchá.

Flašinetář Zoltan je odhodlaný nic neplatit. Je příjemcem sociální podpory a zmíněná pokuta prý pro něj představuje velkou zátěž. „V krajním případě půjdu do vězení,“ dodal.

Flašinetáři z různých zemí se spojili a zahráli na pražské Kampě

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám