Hlavní obsah

Finové spí přes osm hodin denně, Japonci ani ne sedm. A co vy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmihodinový „chrupák“ je často označován za ideální délku spánku, kterou by si člověk měl denně dopřávat. Nová studie monitorovala spánkové zvyklosti napříč 11 zeměmi ve světě a zjistila, že tuto porci spánku si průměrně dopřávají pouze v jedné z nich, ve Finsku. A dokonce i o minutu déle. Vědci z Jižní Koreje a Velké Británie vyhodnotili spánková data více než 30 000 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Spánek mnoho lidí rádo označuje za svou nejoblíbenější činnost.

Článek

Zatímco Finové si podle studie dopřávají ideální délku spánku, nejméně odpočatí se musejí ráno probouzet Japonci. Průměrná délka jejich spánku totiž činí pouze 6 hodin a 51 minut.

Všechny ostatní zkoumané země se pak dokázaly seskládat do zhruba čtvrthodinového okna. Průměrná délka spánku napříč těmito zeměmi tak činila sedm hodin s půlhodinkou až třičtvrtěhodinkou k tomu.

Spánková data sbírali vědci z Korea Advanced Institute of Science and Technology a Nokia Bell Labs po dobu čtyř let, mezi lety 2014 a 2017. Dobrovolníci nejdříve vyplňovali ankety ohledně svých spánkových dat. Jenže vědci poměrně záhy zjistili, že tato manuálně vyplňovaná data jsou nepřesná až o jednu hodinu, když je porovnali s hodnotami z chytrých hodinek. Lidé uváděli, že spali delší dobu, než ukazovala data z chytrých hodinek a fitbitů.

Španělé chodí spát pozdě

Výsledky, které byly publikovány v časopise Scientific Reports, ukazují, že účastníci chodili spát obvykle před dvanáctou hodinou a vstávali okolo půl osmé. Tedy až na výjimky. Trochu jiný životní styl je patrný ve Španělsku, kde lidé chodili průměrně spát až kolem půl jedné ráno a jako jediní vstávají až minutu po osmé. Na Japonce však nemají. Ti uléhají až 42 minut po půlnoci, na nohou už jsou však v 7:38 ráno.

Vědci uvedli, že výsledky jejich studie ukazují na to, že lidé z bohatších zemí spí v průměru méně. Může to být podle nich tím, že obyvatelé těchto zemí tráví ve svých zaměstnáních více času. Zdůraznili také, že je významným faktorem tzv. index individualismu.

„Tento nástroj měří, nakolik se lidé vnímají jako jednotlivci či součást skupiny. Země, kde se lidé vnímají více jako součást skupiny, Španělsko a Japonsko, chodí spát nejpozději,“ poznamenali vědci. Může to znamenat, že mají večer více rodinných povinností, které způsobují to, že chodí spát později.

Anketa

Jak dlouho v noci průměrně spíte?
Méně než 6 hodin
24,6 %
6 až 6,5 hodiny
16,9 %
6,5 až 7 hodin
18,3 %
7 až 7,5 hodiny
13,4 %
7,5 až 8 hodin
14 %
8 až 8,5 hodiny
6,5 %
8,5 až 9 hodin
3,1 %
více než 9 hodin
3,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6047 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám