Hlavní obsah

FBI odhalila spiknutí z 80. let s cílem zabít královnu Alžbětu II.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská královna Alžběta II. čelila během návštěvy USA v roce 1983 hrozbě atentátu. Vyplývá to z dokumentů amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), který po loňské smrti panovnice zveřejnil spisy týkající se jejích cest do Spojených států.

Foto: Ranald Mackechnie/Buckingham Palace, ČTK/AP

Královna Alžběta II.

Článek

FBI, která při nich pomáhala zajišťovat Alžbětinu bezpečnost, se obávala výhrůžek ze strany Irské republikánské armády (IRA), uvedl server BBC. O hrozbě se dozvěděl policista, který často navštěvoval irskou hospodu v San Francisku. Ten varoval federální agenty před mužem, kterého v tomto podniku potkal.

Dotyčný mu prý řekl, že se chce pomstít za svou dceru, jež „byla v Severním Irsku zabita gumovým projektilem“. Výhrůžku vznesl asi měsíc před návštěvou královny Alžběty II. a jejího manžela prince Philipa v Kalifornii.

„Chtěl se pokusit královně Alžbětě ublížit a chtěl to udělat buď tak, že shodí nějaký předmět z mostu Golden Gate Bridge na královskou jachtu Britannia, až pod ním bude proplouvat, nebo se pokusí královnu Alžbětu zabít při její návštěvě Yosemitského národního parku,“ uvádí se v dokumentu.

KVÍZ: Jak znáte britskou královskou rodinu?

Koktejl

V reakci na tuto hrozbu plánovala FBI „uzavřít chodníky na mostě Golden Gate Bridge, jakmile se jachta přiblíží“. Není jasné, jaká opatření byla přijata v Yosemitském parku, ale návštěva se uskutečnila.

Spis o 102 stranách byl v pondělí umístěn na Vault, informační webovou stránku FBI, na základě žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím, kterou podaly americké sdělovací prostředky.

Stále aktuální ohrožení

Mnoho královniných cest do USA, včetně návštěvy západního pobřeží v roce 1983, se uskutečnilo v době zvýšeného napětí uprostřed nepokojů v Severním Irsku. V roce 1976 byla Alžběta v New Yorku na oslavách dvoustého výročí deklarace nezávislosti. Dokumenty odhalují, jak bylo vydáno předvolání pilotovi za to, že nad parkem Battery proletěl malým letadlem s nápisem „Anglie, vypadni z Irska“.

Spisy ukazují, jak FBI zůstala ostražitá vůči tomu, co považovala za reálnou možnost ohrožení nyní již zesnulé královny. V roce 1979 byl zabit lord Mountbatten, příbuzný královny Alžběty a prince Philipa, při pumovém výbuchu, který provedla IRA.

Před osobní návštěvou zesnulé královny v Kentucky v roce 1989 se v interní zprávě FBI uvádělo, že „možnost ohrožení britské monarchie je ze strany Irské republikánské armády (IRA) stále aktuální“.

KVÍZ: Jak dobře jste znali britskou královnu Alžbětu II.?

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám