Hlavní obsah

Experiment potvrdil odvěkou pravdu

Novinky, lsi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

„Je to pravda odvěká, že šaty dělaj člověka”, text známé písně nyní potvrdil i sociální experiment provedený ve Švédsku. Stejný muž několikrát poprosil řidiče autobusu, zda by nemohl cestovat zdarma, protože si doma zapomněl peněženku. Pokaždé ale žádal v jiném oblečení, a jeho snaha tak závisle na tom pokaždé měla jiný výsledek.

Foto: Novinky/Reuters

Jak moc záleží na tom, co má člověk na sobě? Test ukázal, že dost

Článek

Když měl na sobě muž oblek, dostal od mnoha řidičů povolení cestovat autobusem  bezplatně.

Když si ale ten samý muž vzal staré a obnošené oblečení, řidiči stockholmských autobusů mu pokaždé bezplatnou jízdu odepřeli. O experimentu informovala agentura Reuters.

Video natočilo studio STHLM Panda, které se specializuje na sociální experimenty a krátká žertovná videa. Konrad Ydhage ze STHLM Panda řekl, že se pokus rozhodl udělat poté, co viděl, jak řidič zakázal chudému muži nastoupit do autobusu.

Celou situaci zopakoval, aby potvrdil, jestli to byla pouze náhoda, nebo zda přístup lidí výrazně ovlivňuje to, jak druhé vnímají.

Video zveřejněné koncem června se už stalo hitem internetu. Vidělo ho téměř půl miliónu lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám