Hlavní obsah

Eva Herzigová má další lásku

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Třináct let se drží na výsluní světového modelingu, dokončila další celovečerní film a předvádí první návrhářskou kolekci. Zamilované Evě Herzigové (30) se prostě daří. Kromě svého italského přítele Gregora Marsiaje (27) má navíc další lásku - šerm.

Foto: Jitka Sobotková

Také park na ulici Piaristů projde revitalizací

Článek

Proč zrovna šerm?

Podle mě je to velice elegantní a inteligentní sport, při kterém se člověk musí velice soustředit, prostě to obdivuji. Láká mě do někoho píchnout, a pak uniknout. I když meč nemůžete nosit při sobě, pohyby jsou tak výmluvné, že by to na obranu a na zastrašení stačilo.

Už druhý rok jste zamilovaná do stejného muže. Sama připouštíte, že jde nejspíš o životní lásku.

Věřím tomu. Ale pro mě to byla vždycky, když jsem byla v nějakém vztahu, velká láska. Pokaždé jsem byla zamilovaná a věřila v dlouhou budoucnost. Nevybírám si partnery na jeden večer nebo na týden, když s někým chodím, tak je to jenom z lásky.

Svatba je tedy na spadnutí?

Ze svatby jsem po té první nadlouho vyléčená. Svatba mě zklamala. Přesvědčila jsem se, že si toho lidi neváží. Takže další svatba možná přijde až s dítětem. 

A biologické hodiny ještě netikají?

Jistě že tikají, ale modeling není o biologických hodinách. Modelky se po dítěti běžně vrací na molo, takže v tom to není. Ale já nechci být sobecká matka. Chtěla bych, aby moje dítě mělo plně oba rodiče.

Po letech na vrcholu světového modelingu byste už mohla s čistým štítem odejít, co vás u této profese pořád drží?

Co dělám, mám opravdu ráda, tak asi proto. Je to legrační, ale kdykoliv mě napadne nechat toho, dostanu šanci pracovat ještě víc. A uvědomte si, že jsem v podstatě ještě mladá na to, abych se usazovala. 

Jak si vysvětlujete, že jste pořád tolik oblíbená, přitom konkurence v mladší líhni modelek je stále větší a větší?

Měla jsem výhodu, že jsem modeling začala dělat v době, kdy nás bylo pár a nebylo zdaleka tolik konkurence a za tu dobu jsem si vybudovala, myslím, silnou pozici.

Jsem zvídavý člověk. Mám potřebu růstu. Chci pořád něco nového a nejspíš se to zobrazuje i v tom, jak vypadám, takže jsem pro návrháře neustálou inspirací. Jinak je to totiž i pro ně otrava. Já se lehce přizpůsobuji aktuálním požadavkům modelingu, pořád mu dávám něco nového. 

Předváděla jste snad pro každého módního velikána, který je váš nejoblíbenější a podle vás ten nej?

Mám strašně ráda Pradu, protože její móda je na bázi detailů, klasická a moderní zároveň, líbí se mi řada jiných, například Balenciaga a hodně Tom Ford, který tvořil pro Gucciho a Yves Saint Laurenta. Má sice teď prý odejít k Versacemu, ale ještě se to neví přesně.

Co je zajímavého na módě příští sezóny?

Rozhodně dírované i různě zdobené punčocháče i jiné doplňky, včetně ozdob a šperků.

Byla jste propagátorkou zázračné Wonderbra. Čtenáře by určitě zajímalo, proč si tenkrát vybrali zrovna vás?

Asi vás zklamu, ale je to tak dlouho, že se na to už opravdu nepamatuji. No ale když chce někdo dělat reklamu na boty, chce modelku s pěknýma nohama, když na podprsenky, chce nějaký pěkný tělo, když na vlasy, nevybere si modelku se třemi vlasy na hlavě, ale s bohatou hřívou, protože všechno to je o prodeji a o reklamě. 

Slavíte úspěchy u filmu, pokukujete snad po jiné kariéře?

Tak modeling mi jistě pomohl otevřít dveře k filmu, ale to, že mě chtějí, je zase jen proto, že jsem pokaždé připravená. Profesionálové to okamžitě poznají a hned je spolupráce o něčem jiném a vrací se mi to. Filmování se mi hodně líbí, je to zase nová dimenze, ale jinak po něm netoužím. 

Rozjíždíte vlastní business, takže už přece jen pomýšlíte na zadní kolečka?

Takhle se to říct nedá. Prostě zkouším jen zase něco nového, navíc k návrhářství mám blízko. Mým debutem je kolekce plážového oblečení, kterou jsem nazvala Eva Herzigová Beachwear. Udělala jsem návrhy, vybrala materiály, prostě všechno, co je nutné, právě vybírám butiky, kde by se měla prodávat. 

Je v ní něco i pro ženy při těle?

Tak na to jsem, mám-li se přiznat, asi moc nemyslela. 

Do Prahy jste opět přijela podpořit svou kamarádku Terezu Maxovou. Jak je to s přátelstvím na vrcholu modelingu a co znamená pro vás?

Je to složitý, zvlášť, když jsme vlastně pořád na cestách. Neznamená ale, že když jsme ze stejné země, musíme být kamarádky. Mám přítelkyně ze školy, které jsou ještě v Litvínově, mám kamarády z businessu i ty, kteří vůbec nejsou z modelingu, přátelství je přátelství. Jsem ale velice uzavřená osoba a intimní věci si chráním, takže těch opravdových přátelství mám jen pár, ale zato jsou to vztahy na celý život.

S Terezkou se máme rády, jsme kamarádky, vážím si toho, co dělá pro opuštěné děti, pomohu jí kdykoli. Datuje se to už od roku 2000, od oslav nového tisíciletí. Byla jsem tehdy vybraná jako reprezentant za Českou republiku a dostala unikátní láhev francouzského šampaňského Moët Chandon a říkala jsem si, co s tím? Tohle speciální šampaňský přece jen tak nevypiju, ani ho nenechám stát na poličce, aby se na něm hromadil prach, tak jsme láhev vydražily pro děti z dětských domovů. 

Podporujete spoustu dalších podobných akcí? Co si myslíte o charitě?

Obdivuji lidi, kteří jsou schopni dát peníze, čas, propůjčit své jméno pro dobro jiných, nemyslí jen na sebe. I já se o to snažím. 

Na koho jste se v životě mohla vždycky spolehnout?

Spolehnout jsem se vždycky mohla na naše. Obden si s nimi telefonuji. Když mohu, jedu se za nimi podívat. 

Ve světě mezi špičkami zřejmě nelze žít bez bulváru. Jak byste charakterizovala svůj vztah k tomuto tisku?

Žiju pořád naplno, myslím po té tvůrčí stránce, a když člověk pracuje, ani se tím nemusí zaobírat a jde dál. Když ale má chuť na slávu, která je tak trochu chutí ďábla, a otevře své soukromí, je to jeho věc. Já jsem si ho vždycky chránila a tímhle jsem se nikdy nezabývala. 

Jste pořád velice štíhlá, stále máte stejnou velikost. Lidé si možná myslí, že vyděláte spoustu peněz a přitom se ani pořádně nenajíte, protože pořád držíte dietu. Je to tak?

U mě to vůbec není o dietě. Já jsem jedna z těch šťastných, kteří nikdy nemuseli držet dietu, ani nemuseli sportovat, aby byli hubení. U mě je to dané geneticky, máme to v rodině, táta je vysoký a štíhlý a maminka jakbysmet.

Já musím prostě jíst. při mé profesi je těžké dodržovat správnou životosprávu, ale opravdu se jedná o to, aby člověk nebyl nemocný.

Na čem si doma nejvíc pochutnáte?

Je to hrozný, ale na pochoutkovým salátu se spoustou majonézy a rohlíkem. 

Kypré tvary ale nejspíš ještě dlouho v módě hitem nebudou?

Myslím si, že není všem dnům konec, protože plnější modelky už několikrát v módě byly. Pravda ale je, že návrháři raději modely předvádějí na štíhlých, dlouhonohých holkách, na kterých více a lépe vyniknou. 

Byla jste schopná si v tom bláznivém světě vytvořit pravidelný režim a jak si nejlépe odpočinete?

Myslím, že je to právě aktivní odpočinek. Líbí se mi turistika, chodit na procházky, nebo jezdit na kole. Sportu bych se ráda věnovala víc. Líbí se mi soutěžit, zahrát si, být součástí nějakého týmu, ale jít do gymklubu, to se mi nikdy nelíbilo a nikdo mě tam nedonutí. 

V jednom z interview jste řekla, že jste nenasytná, ale po vědění. Doučila jste se italsky, takže už mluvíte pěti jazyky. Jaký je váš recept na učení se jazykům?

Ideální je žít v cizím prostředí, člověk se tak opravdu učí nejlépe, přinutí ho to, nic jiného mu totiž nezbývá. Ve světě to prostě jinak nejde, v češtině by se se mnou opravdu nikdo nebavil.

Na Česko nedáte dopustit, všude ho bráníte, jste patriotka?

Jsem strašně pyšná na svoji zemi, ráda se sem vracím, mám tady zázemí, rodinu a přátele. * Za všechno se v životě platí. Vzpomínáte i vy na něco nerada? Byla to doba, kdy jsem byla v modelingu závislá na jiných. To je velice nepříjemný pocit, ten bych už v životě zažít nechtěla.

Cestou k úspěchu

Ve světě modelingu začala před šestnácti lety po konkursu Milady Karasové, která ji objevila pro Madison Models. Od té doby putuje po světových metropolích New York, Londýn, Paříž, Milán. Kariéru zahájila u Madison Models Paris, nafotila kampaň pro zázračnou podprsenku Wonderbra, prádlo pro Kevina Kleina, kosmetiku a modely pro Versaceho, Givenchy, Nivea, nesčetně titulních stránek věhlasných časopisů jako je Elle, Harper`s Bazzar, Vogue, Photo, GQ v mutacích pro USA, Francii, Itálii, Velkou Británii, nejnovější jsou kampaně pro Luise Vuittona a Hugo Bosse. Po celovečerním filmu Strážní andělé s Gerardem Depardiem, natočila v Rumunsku v pořadí už pátý další snímek Modigliani, kde hraje jednu z Picassových manželek a začíná se profilovat jako návrhářka.

Reklama

Související témata:

Související články

Eva Herzigová snídá litry čaje a kopu ovoce

Top modelka Eva Herzigová, třicetiletá rodačka z Litvínova, se již čtrnáct let pohybuje ve světě módy. Má za sebou nespočet rozhovorů, při nichž si velice ráda...

Výběr článků

Načítám