Hlavní obsah

Dyslektici by neměli být nuceni chodit do práce včas, zastal se Brita soud

Novinky, Magdalena Matoušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovník ostrahy z britského Staffordu nařkl svého šéfa z diskriminace. Ten mu totiž odmítl dát další směny potom, co muž nechodil do práce včas. Zastal se ho britský soud, který potvrdil, že za pozdní příchody může jeho dyslexie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Server Daily Mail uvedl, že se Raymond Joseph Bryce rozhodl obrátit na soud poté, co mu jeho šéf odmítl v práci přidělovat další směny. Na vině bylo několik incidentů s pozdními ranními příchody. Za ty podle Bryce může jeho porucha, byla mu totiž diagnostikována dyslexie.

Soud si muže vyslechl, a nakonec dospěl k závěru, že muži dyslexie opravdu komplikuje časné vstávání, plánování a správné vnímání času. Teď má právo na kompenzaci.

Muž prý přijde pozdě i na svůj pohřeb

„Kvůli své poruše budu vždy chodit pozdě. Nechodím pozdě úmyslně. Snažím se přijít včas, ale ať si to naplánuji jakkoli, nepodaří se to. Přijdu pozdě i na svůj vlastní pohřeb,“ uvedl u soudu Bryce.

Podle všeho muž od prosince roku 2020 pracoval v britském městě Derby v soukromé bezpečnostní firmě. Potom, co se ale třikrát zpozdil, si ho šéf pozval „na kobereček“. Tam se Bryce začal obhajovat právě svou dyslexií a také tím, že venku je zima a sněží, takže je obtížné do práce včas dojet.

Podle vlastních slov má Bryce navíc problém s tím, že neumí správně přečíst čas na budíku. Kvůli tomu má pak pocit, že má mnohem více času, a nestíhá svoje směny. Práci mu stěžuje i jeho další diagnóza, Aspergerův syndrom. Ten se projevuje tak, že muž striktně lpí na své denní rutině. Když nejde vše podle jeho plánu, způsobuje mu to velké úzkosti. Úzko je mu právě i z pozdních příchodů do práce.

Svůj mozek přirovnává Brit k počítači. Také každé ráno musí čekat, než se mu nastartuje a začne fungovat. Firma ho prý proto diskriminuje na základě jeho zdravotního stavu.

Soud rozhodl v Brycův prospěch

Podle informací serveru Daily Mail rozhodla porota v Brycův prospěch a chování firmy prohlásila za diskriminační. Potvrdila také to, že firma nepřijala příslušné úpravy, aby Brycovým potřebám vyhověla.

„Došli jsme k závěru, že postižení pana Bryce má řadu dlouhodobých dopadů na jeho běžné každodenní činnosti. Má omezenou schopnost číst, psát a chápat informace,“ uvedl soudce Broughton s tím, že by mohl Bryce mít pružnější pracovní dobu a toleranci pozdního příchodu o 15 až 30 minut.

O tom, jaké odškodnění mu náleží, se rozhodne až v dalším slyšení.

Na pracovní pohovor v masce. Firma bojuje proti diskriminaci

Koktejl

Reklama

Související témata:
Aspergerův syndrom

Výběr článků

Načítám