Hlavní obsah

Dvacetikilový plzeňský kapr Karel se nechal nachytat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Na plzeňských rybnících je už drahně let chytání ryb zakázané. Loni město poprvé povolilo výjimku a umožnilo, tedy při zaplacení ne zrovna laciné povolenky, chytání na šestihektarovém Košináři. A na háčku skončil i kapitální kapr přezdívaný Karel.

Foto: SVS města Plzně

Takhle vypadal kapr Karel, když jej loni v květu vytáhli z plzeňského Boleváku

Článek

„Má kolem dvaceti kilo,“ řekl Novinkám Martin Gregar z městské Správy veřejného statku.

„Původně žil v Boleváku, přišlo se na něj, když tam akademici minulý rok odlovovali ryby elektrickým proudem. Přemístili jsme ho tedy do Košináře, aby tam měl klid,“ podotkl Gregar.

Tento rybník je v plzeňské soustavě jedním z mála, který není rekreačně využívaný.

Rybář na Těrlicku ulovil kapra vážícího přes 27 kilogramů, bojoval s ním dvacet minut

Koktejl

Karel sice nakrátko o svůj klid přišel, ale nikoliv o život – skončil zpátky ve vodě. Stejně jako jiná tady ulovená trofejní ryba – amur s délkou přes metr.

Pravidla jsou totiž striktní a stanovují nejen minimální, ale i maximální míru úlovku, který si rybář smí ponechat. V případě kaprů se musí vejít do rozmezí čtyřicet až šedesát centimetrů.

Není to laciná zábava. Jednodenní povolenka vyjde na pětistovku a ten, kdo ji má, se musí smířit s režimem „chyť a pusť“.

Což neplatí pro držitele vícedenních oprávnění – nejdelší se vydává na rok a stojí pět tisíc. Ale i jeho majitelé si mohou ponechat maximálně deset ryb, a jak už bylo uvedeno, ty skutečně velké musejí vrátit zpátky do rybníka.

Zájem cenám odpovídá. „Celoročních povolenek jsme prodali deset. Koupili je místní, kteří tady chodí na procházky a už se jim nikam jinam na ryby jezdit nechce. Jednodenních jsme udali třináct – většinou si je pořídili rekreanti z nedalekého kempu, jeden jí dostal od manželky darem,“ podotkl Gregar.

A celkové skóre: 118 kilo chycených ryb, z toho devadesát připadá na kapry a dvanáct na amury.

V tomto roce bude možné na Košináři chytat opět. Sezona začne v dubnu, skončí v listopadu, ceny zůstanou stejné. „Jsou úmyslně nastavené tak, aby si každý rozmyslel, zda to chce zkusit, nebo ne,“ poznamenal Gregar.

S pytláky podle něj problém není. „Hned vedle rybníka jsou městské sádky, stál se tam někdo pohybuje. Víme, kdo chytat smí a kdo ne,“ uzavřel Gregar.

Plzeň chce odbahnit část oblíbeného rybníka Bolevák. A tak paradoxně čeká, až nateče

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám