Hlavní obsah

Dva měsíce přežíval bez tváře, pak podstoupil už druhou transplantaci obličeje

Tým lékařů provedl minulý týden v pařížské nemocnici Hôpital européen Georges-Pompidou transplantaci obličeje muži, jenž stejný typ chirurgického zákroku už jednou v minulosti podstoupil. Jeho tělo ale po nějaké době novou tvář odmítlo. Je to vůbec poprvé, co pacient absolvoval transplantaci obličeje opakovaně, píše deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Pařížská nemocnice Hôpital européen Georges-Pompidou.

Článek

Nejmenovaný čtyřicetiletý muž podstoupil první transplantaci obličeje před sedmi lety. V listopadu loňského roku však jeho tělo novou tvář odmítlo, a tak ji lékaři museli odstranit.

S ohledem na to, že se čekalo na vhodného dárce, pacient žil dva měsíce bez tváře. Lékaři ho v této době udržovali v umělém spánku.

Náročný chirurgický zákrok se v pařížské nemocnici uskutečnil minulé pondělí a podle Daily Mailu trval téměř celý den. Ačkoliv proběhl úspěšně, teprve čas ukáže, zda tělo muže novou tvář příjme.

Jedná se o vůbec první opakovanou transplantaci obličeje, která byla dosud uskutečněna. Podle francouzských zdravotnických agentur tento zákrok ukázal, že opakovaná transplantace je u pacientů možná.

Transplantace obličeje je velmi riskantní proces, který byl dosud uskutečněn pouze zhruba čtyřicetkrát a nejméně šest pacientů při něm zemřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám