Hlavní obsah

Důchodce trpí vzácným syndromem. Britskou hymnu slyší 1700krát týdně

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ron Goldspink, sedmaosmdesátiletý důchodce z Biltonu v hrabství Warwickshire, trpí vzácnou poruchou zvanou syndrom hudebního ucha (musical ear syndrome). Téměř nepřetržitě slyší britskou hymnu, která dokáže přehlušit všechny okolní zvuky. Jediné, co zabírá, je naslouchátko a zvuk televize na pozadí.

Foto: Profimedia.cz

Zpívající mužský sbor slyšel Goldspink pravděpodobně i během tohoto focení.

Článek

Problémy starého muže započaly někdy před třemi nebo čtyřmi měsíci. „Zaslechl jsem to v noci a myslel jsem si, že je to soused, který pouští hymnu schválně, abych se nemohl vyspat,“ svěřil se listu Daily Mail Goldspink.

Jeho syn si šel stěžovat městské radě, a když úředníci přišli, Goldspink souseda konfrontoval. „Tvrdil, že nic nepouští, a mně poprvé došlo, že jsem jediný, kdo může tu hudbu slyšet,“ řekl Goldspink. Od té doby slyší melodii prakticky neustále. Jedná se o britskou hymnu „God save the Queen“ v provedení mužského sboru, který prý nezpívá vůbec špatně.

I tak ho ale stále dokola opakující se melodie dohání k šílenství. Někdy je naprosto ohlušující a důchodce přes ni téměř neslyší vlastního slova. „Navštívil jsem doktora, ale ten si s tím nevěděl rady. O něčem takovém prý v životě neslyšel,“ uvedl Goldspink.

Hudební prokletí

Přesto se nejedná o zcela neznámou chorobu. Muzikální halucinace mají anglický název Musical ear syndrome. Vzácné onemocnění postihuje většinou starší osoby a doprovází postupnou ztrátu sluchu nebo pacienty trpící šelestem v uších. Syndromem trpí zhruba 1 osoba z 10 000 lidí starších pětašedesáti let.

Ačkoliv se odborníci tomuto postižení věnují teprve několik desítek let, některé případy sahají podstatně hlouběji do historie. Syndromem trpěli například skladatelé Robert Schumann nebo Dmitrij Šostakovič.

Zcela jasné vysvětlení pro toto onemocnění zatím neexistuje, ale předpokládá se, že je způsobeno smyslovou deprivací mozku v oblasti sluchu podobně, jako když nedostatek vizuálních podnětů začne mozek vyplňovat halucinacemi zrakovými. Jediné, co důchodci pomáhá, je naslouchátko v jednom uchu a nahlas puštěná televize na pozadí. Pak hudba ustane.

„Rád bych, aby lidé věděli, že nejsem blázen,“ přeje si Goldspink. Daily Mailu rovněž sdělil, že by se rád setkal s britskou královnou, aby jí mohl sdělit, že je pravděpodobně jediný člověk, který slyšel britskou hymnu víckrát než ona.

Reklama

Výběr článků

Načítám