Hlavní obsah

Dospělý muž se chová jak mimino, úřady mu dávají sociální dávky

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Redding

Stanley Thornton nosí ve svých třiceti letech plenky, spí v kolébce a cumlá dudlík. Když byl počátkem letošního roku v USA odvysílán dokument o jeho neobvyklém stavu, rozvířily se debaty, zda tento muž pouze nevysává daňové poplatníky. Tím, že pobíral nemalý invalidní důchod, se dostal také do sporu se senátorem z Oklahomy. Je tedy patrné, že se v určitých chvílích umí bránit jako dospělý muž.

Článek

Thornton se potýká s jistou formou infantilizmu. Prostřednictvím této poruchy se vyrovnává s psychickým a sexuálním obtěžováním, kterému musel ve svém životě čelit. Dokument s názvem „Taboo“ z produkce National Geografic pak mimo jiné odhalil i to, že tento muž žije ze sociálních dávek v bytě v Kalifornii.

Jeho kontroverzní případ přilákal v květnu nežádoucí pozornost oklahomského senátora Thomase Coburna. Ten se okamžitě dožadoval prověření Thorntonova případu. Obvinil ho z možné zpronevěry, protože prý pobíral dávky, ačkoli je schopen vyrobit židli nebo spravovat své osobní internetové stránky.

Dospělý muž v roli malého dítěte dostával od vlády podporu ve výši 860 dolarů (15 400 korun), neboť mu byla diagnostikována celá řada onemocnění. Dokonce také pohrozil sebevraždou, pokud mu někdo jeho finanční podporu upře. V srpnu tedy americký úřad sociálního zabezpečení v tichosti uznal, že se Thornton nedopouští ničeho špatného, a nadále mu přiznal nárok na invalidní důchod, uvedl deník The Washington Times.

Thornton touží po omluvě

Boj tím ovšem neskončil. Thornton nyní žádá po senátorovi Coburnovi omluvu. Podle něj senátorův útok připravil stresující podmínky pro něj i jeho spolubydlící, která o něj pečovala. Sandra Diazová ho krmila a převlékala do nadměrných dětských oblečků. Zrovna když ale v červenci skandální spor vrcholil, zemřela.

Místo omluvy však Cobrunův mluvčí uvedl, že tento případ jen odráží potřebu komplexní reformy, díky níž by bylo jasné, kdo má skutečně právo na dávky.

„Musíme hnát k zodpovědnosti nejen dospělá mimina, ale i politiky a byrokraty, kteří je hýčkají,“ řekl mluvčí.

„Nedostávám invalidní důchod, protože jsem dospělé dítě. Nikdo by toho nemohl docílit. Jsem invalida na základě prokazatelných, ověřených a pečlivě zdokumentovaných onemocnění a poruch, jako je například posttraumatická stresová porucha, ADHD (hyperaktivita s poruchou pozornosti), deprese, bipolární porucha II, poranění páteře, atd. Má role je cestou k uvolnění, není však sama o sobě zdravotní vadou,“ bránil se Thornton na svých internetových stránkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám