Hlavní obsah

Děsivé déjà vécu. Pacient prožívá jen věci, které už kdysi zažil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Déjà vu, tedy neodbytný pocit, že jsme danou situaci už zažili, si někdy více či méně intenzivně zažila řada z nás. Osmdesátiletý senior z Austrálie ale trpí mnohem vzácnějším jevem zvaným déjà vécu. Dva roky je přesvědčen, že všechno, co se mu děje, už se stalo někdy v minulosti.

Foto: Profimedia.cz

Hipokampus (ilustrační foto)

Článek

Žádný nový zážitek, žádné nové setkání, nová konverzace. Nejmenovaný osmdesátiletý senior trpící Alzheimerovou chorobou má utkvělý pocit, že všechno se mu už někdy stalo. Tento neobvyklý projev zákeřné choroby zveřejnili vědci jako případovou studii v odborném časopise British Medical Journal.

„Kamkoliv jdu, ti samí lidé jsou na stejné straně silnice, ta samá auta projíždějí kolem mě. Vystupují z nich ti samí lidé, kteří mají na sobě stejné oblečení, ty samé tašky. Říkají ty samé věty… nic není nového,“ vysvětloval.

Seniorovi se pochopitelně dějí každý den jiné věci, ale jeho mozek k novým prožitkům přistupuje, jako kdyby to byly věci, které už se staly. Pacient touto deziluzí trpí již dva roky. Ze začátku například zavolal televizního technika, protože si myslel, že televize opakuje stále ty samé zprávy dokola. Ze stejného důvodu se pokusil reklamovat svou elektronickou čtečku.

Podobně jako u fenoménu déjà vu (již viděno) ani u jevu déjà vécu (již prožito) nevědí vědci přesně, kde, jak a proč vzniká. V případě déjà vécu se odborníci domnívají, že jde o dysfunkci hipokampu, který mimo jiné slouží právě k ukládání informací v podobě krátkodobých vzpomínek do dlouhodobé paměti.

Vědci u muže zjistili sníženou hladinu amyloid beta-42 proteinu a zvýšenou hladinu tau proteinu, což naznačuje Alzheimerovu chorobu. Senior však zatím stále zůstává doma a je zcela soběstačný. Jen není schopen zažít nic nového.

Důchodce trpí vzácným syndromem. Britskou hymnu slyší 1700krát týdně

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám