Hlavní obsah

Dědička jmění po zakladateli firmy BASF rozdá 600 milionů. Sama si je prý nezaslouží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednatřicetiletá Vídeňanka Marlene Engelhornová řeší ve svém věku netradiční problém. Chce se zbavit části dědictví ve výši 25 milionů eur (616 milionů korun), protože jí přijde, že si je nezaslouží.

Foto: Profimedia.cz

Marlene Engelhornová

Článek

„Zdědila jsem velké bohatství a s ním i moc, aniž bych pro to cokoli udělala,“ řekla. Teď podle stanice BBC zakládá iniciativu, v jejímž rámci padesát obyvatel Rakouska rozhodne, na jaké účely se částka použije.

Žena rakousko-německého původu peníze zdědila v roce 2022 po své babičce Traudl Engelhornové-Vechiattové, zesnulé manželce Petera Engelhorna. Ten je pravnukem Friedricha Engelhorna, spoluzakladatele německé společnosti BASF, nyní největší chemické firmy na světě.

Američan neměl televizi ani téměř žádný nábytek. Svému městu ale odkázal 85 milionů

Koktejl

List Forbes odhadl současné jmění Marlene Engelhornové na 3,8 miliardy eur (94 miliard korun). Mladá Rakušanka ještě před smrtí babičky prohlásila, že devadesát procent dědictví rozdá.

„Zdaňte bohaté“

Ve středu odeslala deseti tisícům náhodně vybraných obyvatel Rakouska dopis s výzvou, aby se podíleli na rozhodnutí, jak část dědictví rozdělit.

Rakousko jako jedna z mála evropských zemí zrušilo dědickou daň před šestnácti lety a Engelhornová to pokládá za nespravedlivé. „Pokud nedokážou bohatství přerozdělit politici, musím to udělat sama,“ doplnila.

Současně se předloni spolu se skupinou milionářů vyjádřila pro větší zdanění bohatých. „Mnoho lidí má problémy vyjít s penězi z práce na plný úvazek a platí daně z každého eura, které v práci vydělají,“ poznamenala kriticky.

Hledá se duchovně založený dědic. Seniorka reagovala na inzerát, poslala statisíce

Krimi

Reklama

Související témata:
BASF

Výběr článků

Načítám