Hlavní obsah

Co dělat při napadení žralokem? Surfař popsal svou čerstvou zkušenost

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gosford

Osmadvacetiletý australský surfař si hned na začátku roku vybral velkou dávku štěstí. V úterý ho na pláži Avoca v australském Gosfordu napadl žralok, přesto vyvázl jen s relativně lehčím zraněním. Svou zkušenost z napadení stihl popsat svědkům okolo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Australský surfař přežil útok velkého žraloka, odehnal ho rukouVideo: Reuters

 
Článek

„Dorazil jsem na pláž a viděl jsem ženu, která křičela na nějakého surfaře, aby vylezl z vody, že tam je žralok. V tu chvíli jsem si ještě nevšiml, že žralok někoho pokousal. Pak jsem ale spatřil několik lidí kolem muže v písku. Když jsem dorazil blíž, nešlo kolem přehlédnout krev,“ popsal situaci po útoku svědek Jack Gencher.

Žralok byl velký jako surf

Surfař, který bydlí nedaleko pláže, se dostal do problémů se žralokem kolem osmé hodiny večer místního času. Do nemocnice byl převezen ve stabilizovaném stavu, když mu záchranáři ošetřili pěticentimetrovou ránu na pravé ruce a prokousnuté zápěstí. Než pro něj ale záchranka přijela, popsal svědkům nehody, co se stalo.

„Řekl nám, že se žralok dostal na jeho prkno a ze zvednuté ruky mu zkrátka odkousl kus masa,“ uvedl pro agenturu Reuters svědek Adam Harpaz.

„Svěřil mi, že ho napadl žralok, který byl dlouhý jako jeho surf, tedy asi 1,8 metru. Když se mu zakousl do pravé ruky, levou rukou ho duchapřítomně praštil a rychle doplaval ke břehu,“ dodal Gencher.

Ranní a večerní hodiny jsou nejhorší

Člen pohotovosti upozornil, že v ranních a večerních hodinách je nebezpečí napadení největší.

„Se surfováním v noci a zejména při soumraku jsou spojena neodmyslitelná nebezpečí. Surfaři by si měli uvědomit, že je to čas žraločího krmení,“ řekl inspektor Brad Folitarik.

Ráno po útoku už v moři u pláže Avoca opět plavali lidé, zatímco nad nimi hlídkovaly helikoptéry pro případ, že by se poblíž opět objevil žralok.

Reklama

Výběr článků

Načítám