Hlavní obsah

Cirkus zachránil opičku před smrtí

Novinky, Korzo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Velké štěstí měla šestiletá samička kočkodana zeleného s neobvyklým jménem Bóďa, kterou čekal smutný osud v podobě laboratorní klece a pokusných injekcí. Před téměř jistou smrtí ji zachránil cirkus.

Foto: VCM / Andi Bruckner
Článek

"Opička žila v zookoutku, kde na ni soustavně útočily ostatní opice. Protože byla neustále pokousaná a nebylo možné jí zajistit samostatnou voliéru, rozhodlo se vedení dát ji do ústavu na pokusy. V laboratoři by s největší pravděpodobností do roka zemřela. Protože jsem to nechtěl připustit, rozhodl jsem se vzít si ji k nám," řekl majitel cirkusu Bernes Ludvík Berousek.

Opička v manéži nevystoupí

"I po pěti letech u nás je příliš plachá a už to tak zůstane. Něco jiného je, když získáte zvířecí mládě. Vychováte si ho a ono pak ví, že může lidem plně důvěřovat. Kdybychom Bóďu denně vyndávali z klece, třeba by se i něco naučila. Ale my jsme ji nechtěli trápit," vysvětlil Berousek.

Na otázku, zda je zvíře, které nevystupuje, nestojí zbytečně peníze, se principál jen pousmál. "Často se tvrdí, že se v cirkusech se zvířaty nezachází dobře, že je mají jenom proto, aby je ukazovaly a vydělávaly na nich. Není to pravda," tvrdí Berousek se zaujetím.

Nicméně připustil, že se nemůže zaručit za každý cirkus. "Když má někdo v paneláku pejska a nechodí ho pravidelně venčit, také nelze všeobecně říci, že psi v panelácích trpí. Sám jsem už několikrát viděl u jiných cirkusů věci, které se mi vůbec nelíbily. A tak souhlasím s tím, aby každý cirkus procházel pravidelně veterinárními kontrolami."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám