Hlavní obsah

Čínský atlet přišel o výhru v půlmaratonu, protože ho soupeři z Afriky pustili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizátoři půlmaratonu v Pekingu odebrali zlatou medaili čínskému běžci Che Ťieovi poté, co zjistili, že trojice afrických soupeřů před cílem schválně zpomalila, aby ho nechala vyhrát. Informovala o tom agentura The Associated Press, podle níž byli všichni čtyři aktéři diskvalifikováni.

Foto: Profimedia.cz

Momentka z čínského půlmaratonu

Článek

„Hluboce a upřímně se omlouváme celému světu, že jsme chyby v tomto závodě neodhalili a nenapravili včas,“ uvedla podle agentury AP komise, která po vyšetřování za trest odebrala společnosti Zhong’ao Lupao práva na pořádání závodu.

Trestu neunikla ani trojice afrických běžců Willy Mnangat, Robert Keter z Keni a Dejene Hailu Bikila z Etiopie. Stejně jako vítěz maratonu na asijských hrách a čínský rekordman v půlmaratonu Che Ťie byli diskvalifikovaní a přišli o prémie za umístění.

Mnangat po závodě přiznal, že čínského vytrvalce pustil úmyslně. Přidal však, že s Keterem a Bikilou figurovali jako vodiči a o výhru bojovat neměli. Podle startovní listiny ale všichni nastoupili jako řádní závodníci a ne jako pacemakeři.

„Nebyl jsem tam proto, abych závodil,“ uvedl Mnangat. „Mým úkolem bylo udávat tempo a pomoci tomu klukovi vyhrát, ale bohužel nedosáhl cíle, kterým bylo překonání národního rekordu,“ dodal. Těsně po závodu přitom tvrdil, že Číňana pustil, protože je to jeho kamarád. pak vyjádření změnil.

Tři Afričané zřejmě nechali v pekingském půlmaratonu zvítězit Číňana

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám