Hlavní obsah

Tři Afričané zřejmě nechali v pekingském půlmaratonu zvítězit Číňana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizátoři pekingského půlmaratonu vyšetřují obvinění, že trojice afrických atletů v neděli nechala záměrně jako prvního doběhnout čínskou běžeckou hvězdu He Jieho. Vyplývá to z videa, na němž jej jeden z Afričanů popohání kupředu. Dva Keňané a jeden Etiopan následně zpomalili a doběhli na sdíleném druhém místě. Jeden z Keňanů přiznal, že Číňana nechal zvítězit. Incident vyšetřuje čínská sportovní asociace.

Foto: Profimedia.cz

Pekingský půlmaraton 2024.

Článek

Video finiše závodu ukazuje doběh Hea, Roberta Ketera a Willyho Mnangata z Keni a Dejeneho Hailua z Etiopie, při němž Heovi jeden z trojce zdánlivě ukazuje směrem k cíli a následně jej gestem popohání kupředu. Trojice afrických atletů posléze zpomalila a držela se těsně za Číňanem.

Výsledek byl následně kritizován některými uživateli čínských sociálních médií, což dle BBC vedlo ke spuštění vyšetřování. „Veřejnosti oznámíme výsledky, až budou dostupné,“ uvedl mluvčí pekingské sportovní asociace, jež incident vyšetřuje.

K závodu se vyjádřila i čínská sportovní značka Xstep, která závod sponzorovala a zároveň má s Heem uzavřenou smlouvu. „Situace se stále potvrzuje a ověřuje několika stranami. Další informace budou sděleny co nejdříve,“ řekl mluvčí společnosti místním médiím.

Nepál rozjel jarní úklid Everestu. Nejvyšší horu zbaví odpadu i mrtvol

Cestování

Pětadvacetiletý He si pro zlato doběhl i v maratonu na loňských Asijských hrách pořádaných v Chang-čou. V maratonu je též čínským rekordmanem. K závodu v Pekingu se nevyjádřil.

Keňský běžec Willy Mnangat podle South China Morning Post přiznal, že Číňana nechal zvítězit, protože je to jeho kamarád. Později vyjádření změnil a řekl, že He si ho najal jako vodiče, který mu má udávat tempo, a nebyl tam jako skutečný soutěžící. Sám prý nechápe, proč ho organizátoři jako závodníka vedli a dali mu startovní číslo.

„Toto je bezpochyby nejtrapnější titul He Jieho kariéry,“ napsal o závodě jeden z uživatelů čínské sociální sítě Weibo, přičemž jeho příspěvek dostal přes tisíc „lajků“. „S tak velkým organizátorem a tak známým závodem to opravdu strká sportovní chování ostudně k zemi,“ uvedl další.

Čínský hřbitov nabízí virtuální setkání se zesnulými

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám