Hlavní obsah

Číňan vytvořil fiktivní armádní jednotku, našel do ní 100 členů

Novinky, Jakub Kynčl
San Diego

Podvod jako z učebnice se povedl 51letému Číňanovi Teng Jü-pchengovi žijícímu v USA. Ten byl ve středu, den po zatčení, obviněn z vytvoření fiktivní jednotky americké armády. Vše by mohlo být k úsměvu, kdyby do ní místa neprodával svým krajanům, kteří věřili, že jim absolvování výcviku vydláždí cestu k americkému občanství.

Článek

Teng Jü-pcheng údajně svým rekrutům rozdal vojenské uniformy, nechal je pochodovat na předměstí Los Angeles a dokonce je vzal na vyřazenou letadlovou loď USS Midway, ze které je nyní v San Diegu muzeum.

Jednapadesátiletý muž vybral od každého z více než sta Číňanů částku ve výši 5000 až 7500 korun, kterou vyžadoval za samotné přijetí nováčka.

Jü-pcheng, který sám sobě nadělil titul "vrchního velitele", nebyl troškař ani v pojmenování své jednotky, která nesla název U.S. Army/Military Special Forces Reserve unit (MSFR). Místo rezervní složky amerických speciálních vojenských jednotek, jak by obyčejný člověk vyčetl z názvu, však šlo jen o podvod.

Při silniční kontrole ukázali policistům své "průkazy"

Jü-pcheng byl zatčen poté, co byli členové jeho jednotky zastaveni policisty při běžné rutinní kontrole.

"Byli oblečeni do jakýchsi vojenských uniforem a policistům ukázali průkazy, o kterých se domnívali, že jsou pravými vojenskými dokumenty," uvedl okresní návladní Michael Yglecia, který dodal, že kauce na propuštění Teng Jü-pchenga byla stanovena na půl miliónu dolarů (8,4 miliónu korun).

Pokud bude Číňan usvědčen z krádeže na základě falešných tvrzení, výroby klamných vládních dokumentů a padělání oficiální vládní pečeti, hrozí mu až osm let odnětí svobody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám