Hlavní obsah

Chovatelům poslouží psí spermabanka

Mnoha lidem bylo v karanténě doma smutno. I to je podle veterinární lékařky Petry Přinosilové jeden z důvodů, proč se v posledním roce výrazně zvýšila poptávka po domácích mazlíčcích, především psech.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Petra Přinosilová u přepravních kontejnerů, které jsou připraveny na cestu letadlem.

Článek

„V době koronavirových omezení skutečných chovatelů psů přibylo. Setkávám se s lidmi, kteří touží zachovat genetickou linii svého psího mazlíčka, a proto pro budoucí štěňata nechávají odebrat a zmrazit psí sperma,“ říká majitelka a provozovatelka brněnské spermabanky Frozen Dogs Petra Přinosilová.

Až dostanu od chovatele pokyn, odešlu zmražené sperma jeho psa na adresu, kterou mi určí
Petra Přinosilová, veterinářka

Odebrané dávky spermatu, které vždy důkladně vyšetří, jsou uloženy v dusíku při minus 196 °C. Chovatelé kromě konzervace ejakulátu požadují také preventivní vyšetření semene před založením psí rodinky u drahých plemen nebo pro zachovaní genetické linie oblíbeného mazlíčka.

Vědci chtějí zřídit na Měsíci spermabanku. Pro případ katastrofy

Koktejl

„Už jsem však odebírala spermie i psovi, kterého srazilo auto. Jde o odběr spermií získaných preparací nadvarlete. Po smrti zvířete je to jediná možnost, jak je získat. V tomto případě se to podařilo,“ popsala Právu doktorka.

V kontejnerech má dávky z celého světa, například až z Izraele. „To je materiál chovatele, který využil příležitosti v době své účasti na výstavě psů v ČR. Až dostanu od chovatele pokyn, odešlu sperma k oplodnění na adresu, kterou mi zadá,“ vysvětluje.

V předcovidové době jezdili do Brna hojně i Slováci. Tak se například stalo, že slovenská chovatelka psa na požádání kolegy z Austrálie, který vlastní fenu pasteveckého plemene, nechala v Brně odebrat, zmrazit a expedovat genetický materiál k protinožcům. „To nepovažuji za nic neobvyklého. Pokud se mohlo cestovat, jezdili za mnou majitelé psů z řady zemí Evropy a sperma od nás jednoduše cestuje po celém světě. Dokonce je ten pohyb v současnosti ještě větší než za normální situace bez omezení,“ vysvětluje.

Husy předstíraly smrt, aby unikly rozdivočelému psovi

Koktejl

„Tenhle kontejner poletí do Španělska a tento do Finska,“ ukazuje připravené přepravní kontejnery. „Schválně jsem vybrala takové, které snad při cestování nikdo nepřevrátí. To představuje riziko, že dusík unikne a sperma se znehodnotí. I když zde chovatelé mají většinou více dávek, jde o nenahraditelnou ztrátu,“ popsala úskalí dopravy.

Přeprava po Evropě přijde chovatele na zhruba 14 až 16 tisíc korun. Platí se totiž obě cesty, kontejner v ceně asi 65 000 korun se vrací zpět prázdný do spermabanky.

Do domovů sociálních služeb se vracejí čtyřnozí terapeuti

Domácí

V současnosti uchovává na 1300 dávek zhruba od 550 psů. Nejčastěji zastoupeným plemenem je „módní“ rhodéský ridgeback, k méně známým patří boerboel, marolská doga, rasa Lagotto romagnolo či finský laponský pes. Mimo zmraženého, jehož skladování je neomezené, odebírá Petra Přinosilová i sperma chlazené. To však musí být použito do několika dnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám