Hlavní obsah

Chlapec v Gran Canyonu uhýbal ze záběru, třicetimetrový pád zázračně přežil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třináctiletý Wyatt Kauffman se minulý týden v úterý zřítil z frekventované stezky v Grand Canyonu, protože uhýbal ostatním turistům ze záběru. Při pádu do třicetimetrové hloubky sice utrpěl četná zranění, ale v nemocnici pobyl jen pár dnů.

Foto: Profimedia.cz

Výhled ze stezky Bright Angel Point

Článek

Stezka k vyhlídce Bright Angel Point na severním okraji Grand Canyonu je turisticky značně exponovaná, protože měří jen zhruba kilometr a je na ní několik fantastických výhledů. A na to doplatil třináctiletý Wyatt Kauffman ze Severní Dakoty, když se zřítil z téměř třicetimetrového srázu.

„Uhýbal jsem, aby ostatní lidé mohli fotit. Dřepl jsem si a držel se skály jednou rukou. Ale nedržel jsem se dobře a začalo mě to táhnout dozadu,“ řekl Wyatt později televizi KPNX. „A pak si vzpomínám, že jsem se probral vzadu v sanitce,“ dodal.

Záchranný tým jej podle webu The Guardian z nepřístupného místa dostával dvě hodiny a po leteckém převozu do nemocnice v Las Vegas lékaři konstatovali řadu dost vážných zranění: devět zlomených či naštípnutých obratlů, zhroucenou plíci, natrženou slezinu, otřes mozku, zlomenou ruku a k tomu jeden vykloubený prst.

Ale ačkoliv tento výčet zní až strašidelně, mohli si Wyatta díky včasné a zdařilé operaci již za pět dnů z nemocnice vyzvednout rodiče. „Máme velké štěstí, že si naše dítě vezeme domů v autě na předním sedadle, a ne v rakvi,“ zhodnotil situaci chlapcův otec Brian Kauffman, jenž neskrýval obrovskou vděčnost jak záchranářům, tak lékařům.

Meghan Smithová ze záchranné služby v Grand Canyonu v této souvislosti uvedla, že s ohledem na místní podmínky používají záchranné týmy často i pokročilé lékařské techniky a dovednosti, které se jinde běžně nepoužívají.

A dodala, že záchranáři v tomto národním parku ročně vyjíždějí ke zhruba třem stovkám případů, jejichž škála sahá od potíží z horka až po pády do roklí. Ty však na rozdíl od Wyattova případu bývají nezřídka fatální.

Lyžař spadl do hluboké ledovcové průrvy, jako zázrakem se mu vůbec nic nestalo

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám