Hlavní obsah

Chlapec má na každé ruce palec navíc. Exceluje v kriketu a videohrách

Novinky, Tomáš Skoupý

Dvanáctiletý Faizan Ahmad Najar má na rukou dohromady dvanáct prstů. Narodil se totiž s vrozenou anomálií zvanou hexadaktylie. Dva palce navíc se naučil vnímat jako výhodu. Pomohly mu v kriketu i v hraní videoher, které miluje.

Foto: Profimedia.cz

Faizan si na extra palce už dávno zvykl.

Článek

Faizan žijící se svou rodinou v Kašmíru nepovažuje dva palce navíc za handicap, ale za projev Boží vůle. Koneckonců to byl i důvod, proč jeho rodiče odmítli operaci.

„Když mu byly dva, řekli nám, že by syn měl jít pod nůž. Ale poradili jsme se se svatým mužem a ten nám řekl, že by chlapec mohl ztratit zrak,“ vysvětlila jeho matka Hafeeza, proč rodiče operaci odmítli.

„Někdy si říkám, ale ne často: Proč jenom já? Mám však pár dobrých přátel ve škole, kteří mě od podobných pocitů odvádějí,“ uvedl Faizan, kterému kamarádi v dobrém přezdívají Krrish po bollywoodském superhrdinovi.

Foto: Profimedia.cz

Ve videohrách je díky svým dvanácti prstům přeborníkem.

Podle jeho vlastních slov mu palce pomáhají v řadě činností – lezení po stromech, jeho oblíbeném kriketu i hraní videoher. Faizan si užívá zejména ty mobilní, kde může svých druhých palců v rámci dotykového ovládání využít.

V budoucnu chce léčit podobně narozené

O své budoucnosti má chlapec jasno. „Chci být doktorem. Rád bych léčil pacienty, kteří se narodí s podobným defektem, aby je nikdo nemohl šikanovat nebo se jim smát,“ uvedl Faizan. Sám prý posměchu čelil jen v ojedinělých případech. „Protože žiju na venkově,“ vysvětlil s úsměvem.

Rekordmanka má nejvíc prstů na světě, považují ji za čarodějnici

Koktejl

Hexadaktylie je vrozená anomálie, kvůli které má jedinec na jedné ruce šest prstů. Spadá do skupiny vrozených vad nazývajících se polydaktylie, tedy vad, které se vyznačují nadpočetnými prsty na noze nebo na ruce.

Tato vada je nejspíše genetického původu a objevuje se zřídka, i když ne tak zřídka, jak by se mohlo zdát. Vyskytuje se u 0,3–3,6 novorozence z tisíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám